Moguća protestna nota Beograda Ankari, ali ne više od toga 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Srpske vlasti, predvođene predsednikom države Aleksandrom Vučićem, suviše su zavisne od Turske, u političkom i ekonomskom smislu, između ostalog zbog nezanemarljivog uticaja zvanične Ankare na Bošnjake i Albance u ovom regionu, pa će Vučić biti prinuđen da bez mnogo buke reaguje na lobiranje Turske za interese Prištine,

To ocenjuju za Danas diplomate i stručnjaci za međunarodnu politiku, komentarišući poruku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da radi na novim priznanjima Kosova na međunarodnoj sceni.

Prema mišljenju naših sagovornika, Erdoganov potez neće dovesti do pogoršanja srpsko-turskih odnosa ni u jednom od važnih domena saradnje.

Izvor našeg lista iz zapadnih diplomatskih krugova nezvanično kaže da je najava turskog lidera u vezi sa Kosovom došla kao „gorka knedla“ za Vučića „koju će on progutati maltene ćutke, da ne bi pokvario dobre odnose sa Turskom i Erdoganom, odnosno da ne dovede u pitanje započete turske investicije i infrastrukturne projekte“.

„Erdogan je poznat kao nepredvidiv i samovoljan državnik, s kojim mnogo problema imaju i NATO, SAD, EU i Rusija. Turska sa 80 miliona stanovnika, dijasporom od 20 miliona ljudi, i sve većim ekonomskom i vojnom snagom postaje jedna od najznačajnijih činilaca savremenog sveta, iako se suočava sa teškoćama na unutrašnjem planu. Posebno želi da proširi uticaj na teritorije kojima je nekad vladala, turkofone države, kao što su Azerbejdžan, Turkmenistan, Kazahstan, ali i na  sunitske islamske države, a EU je svesna da bi mogla da se suoči s velikim problemima ako zvanična Ankara reši da propusti migrante dalje ka Evropi. Imajući sve to u vidu, Vučić će gledati da se ne zameri turskom predsedniku”, tvrdi sagovornik Danasa.

Govoreći na istu temu, Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, konstatuje da Erdoganov stav o Kosovu “neće imati bilo kakav uticaj” na saradnju sa Srbijom.

– Moguća je neka protestna nota, bilo je toga u prošlosti,ali su odnosi između Srbije i Turske nastavili da se nesmetano razvijaju. S druge strane, ovo je više priča za građane na Kosovu i unutrašnji diskurs u Turskoj. Ankara je prilično izolovana, opterećena unutrašnjim izazovima i nestabilnošću na granicama, tako da je pitanje šta Erdogan uopšte može da uradi u kontekstu Kosova, poručuje Novaković.

Susret sa Vjosom Osmani

Turski predsednik se prošlog meseca susreo sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, u okviru godišnjeg samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. Osmani je tada izjavila da je zatražila podršku Turske kako bi Kosovo steklo što više priznanja i učlanilo se u međunarodne organizacije, ističući da to podrazumeva “ne samo glasanje, već i lobiranje za interese Kosova”. Erdogan je prekjuče, uoči posete turskom delu Kipra, izjavio da “nastojimo da što više zemalja u svetu prizna Kosovo”, kao i da će o tome razgovarati i sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari