Moguće formiranje vojske bez podrške Srba 1Foto: EPA-EFE/ Valdrin Xhemaj

Kosovski ministar bezbednosnih snaga Rustem Beriša najavio je da će nacrt zakona o oružanim snagama Kosova biti podnet vladi u Prištini najkasnije do aprila.

On je dodao da su Snage bezbednosti spremne za transformaciju u vojsku, prenosi Radio KiM. List Zeri navodi da vojni stručnjaci smatraju da će taj proces transformacije biti prolongiran jer je postao i suviše komplikovan i zahteva glasova dve trećine poslanika manjinskih zajednica, uključujući Srpsku listu, dok bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova poslanik Demokratskog saveza Kosova Anton Cuni smatra da je ovo pitanje nemoći institucija da se usaglase sa međunarodnom zajednicom, a ne pitanje stava Srpske liste.

Stručnjaci za bezbednost nezvanično za Danas tvrde da je sa zakonske tačke gledišta moguće formirati „bezbednosne institucije“ bez izmene Ustava, dakle, bez podrške Srpske liste“.

„Ne postoje veće prepreke u Ustavu koje ne bi mogle da budu otklonjene zakonom. Promena postojećih pravila može da bude ostvarena podrškom proste većine u parlamentu. To znači da Kosovske bezbednosne snage ne bi mogle da promene naziv u oružane snage, ali bi mogle da dobiju nove nadležnosti, strukturu i brojnost. S druge strane, međunarodna zajednica želi da se Kosovo drži prvobitnog plana – što bi značilo da vojska bude oformljena putem ustavnih amandmana, na koje Srpska lista i dalje ne pristaje. Iako NATO i ostali i dalje na tome insistiraju, Beograd i Srpska lista zasad ne popuštaju. Ipak, u Prištini dominira stav da će najpre biti izmenjen zakon o bezbednosnim snagama, pa tek onda biti uspostavljena zajednica srpskih opština“, objašnjavaju naši sagovornici. 

Juratović: Ne izbegavati obaveze

Govoreći o mogućem obaranju Zakona o uspostavljanju Specijalnog suda na Kosovu, Josip Juratović, poslanik Socijaldemokratske partije u Berlinu, ukazuje za Danas da bi „u ovoj godini moglo doći do svojevrsnog pomaka zemalja regije jedan korak ka eurointegracijama, međutim svako izbjegavanje obaveza ili u ovom slučaju pokušaj ukidanja Zakona o osnivanju specijalnog suda šteti međunarodnoj poziciji Kosova i nanosi ogromnu štetu u odnosima te je opravdano izazvalo snažne reakcije međunarodne zajednice“. „Svako kočenje saradnje po pitanju sudstva i ljudskih prava otežava Kosovu prijeko potrebnu viznu liberalizaciju. Ja sam jedan od onih koji se osobno zauzimao za liberalizaciju viza zemljama Zapadnog Balkana, međutim Kosovo je jedina zemlja koja nije uspjela to ostvarit. Smatram da će svako kočenje zakona o osnivanju Specijalnog suda samo naštetiti Kosovu i otežati pregovore“, smatra Josipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari