Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, ocenio je da bi raspisivanje konkursa za prijem novih pripadnika Kosovske policijske službe koji bi zamenili suspendovane srpske policajce bio pogrešan potez. On je poručio da bi se time smanjile mogućnosti za iznalaženje odgovarajućeg rešenja o KPS-u, ali bi negativno uticalo i na motivaciju Srbije da nastavi razgovore o primeni šest tačaka i njeno mišljenje o Euleksu kao učesniku u razgovorima.

Oliver Ivanović je naglasio da su sve strane svesne da dogovor o statusu policajaca ne može beskonačno da se razvlači, ali da Unmik, KPS i Euleks moraju biti svesni da bi raspisivanje konkursa bilo pogubno za razgovore o primeni plana od šest tačaka.

– Ishitreno raspisivanje konkursa i imenovanje ljudi moglo bi da uništi našu volju da uopšte razmišljamo o Euleksu kao učesniku razgovora o tom pitanju – kazao je Ivanovićagenciji Beta.

Iako se o ovome može razgovarati samo sa Unmikom, naglašava on, „uloga Euleksa sada je nešto povoljnija zbog saglasnosti SB UN za njeno delovanje“. Prema njegovim rečima, uslediće razgovori sa predstavnicima Misije UN, „a možda i Euleksa“, kako da se primeni ono što je postignuto tokom razgovora prethodne godine.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani najavio je nedavno da KPS namerava da raspiše konkurs za popunu radnih mesta koja su ostala upražnjena nakon što su Srbi napustili policiju posle proglašenja nezavisnosti 17. februara prošle godine. Oko 300 srpskih policajaca, koji su bili u komandnom lancu KPS-a, napustilo je radna mesta tražeći da kao i njihove kolege na severu pokrajine budu pod komandom Unmika.

Bomba na kuću Albanca

U severnom delu Kosovske Mitrovice bačena je bomba koja je pričinila materijalnu štetu na kući čiji je vlasnik Albanac, izjavio je regionalni portparol KPS-a Besim Hoti. Incident se dogodio u utorak uveče oko 18.30 u naselju Bošnjačka mahala, povređenih nije bilo, ali je na objektu pričinjena znatna materijalna šteta, saopštio je Hoti. On je upozorio da ovaj incident doprinosi još većem podizanju tenzija u severnoj Mitrovici i da policija čini sve kako bi pronašla počinioce. Milan Ivanović, predsednik SNV severnog Kosova, rekao je da su incidenti u Bošnjačkoj mahali „izrežirani kako bi tu došle albanske specijalne jedinice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari