Moguće prisustvo Medvedeva na Danima Moskve 1Foto: FoNet/AP

Zvanični Beograd još uvek ne želi da obelodani detalje posete predsednika ruske vlade Dmitrija Medvedeva koja je najavljena za 8. oktobar.

Ali, budući da je potvrđeno da će Grad Beograd i Privredna komora Beograda u saradnji sa Gradom Moskvom i Privrednom komorom Moskve organizovati u prestonici Srbije od 3. oktobra „Dane Moskve u Beogradu 2016“, moguće je da će Medvedev prisustvovati završnici te manifestacije. Mada naš list juče nije uspeo da od nadležnih dobije detaljnije informacije o programu „Dana Moskve“, na portalu Privredne komore Beograda navodi se da je reč o „privredno-kulturnoj manifestaciji“ u okviru koje se održavaju Poslovni forum i susreti ruskih i srpskih privrednika. Kada je najavljivao „Dane Moskve“, ruski ambasador Aleksandar Čepurin kazao je da će to biti „dani razmene kulture i privrede između Moskve i Beograda, ali i velika mogućnost da mi u Beogradu prikažemo naše potencijale“. „Manifestacija će se održavati u Starom dvoru, Privrednoj komori Beograda, na ulicama i centralnim trgovima na kojima će biti mnogo različitih programa. Beograd će naredne godine u Moskvi predstaviti svoje potencijale“, rekao je Čepurin i dodao da bi u okviru te manifestacije trebalo da budu postignuti i brojni dogovori.

U Predsedništvu i Vladi Srbije juče nisu želeli da odgovore na pitanja kakve se aktivnosti planiraju u vezi sa posetom Medvedeva. Pojedini mediji preneli su da će jedna od tema razgovora Medvedeva sa državnim vrhom Srbije svakako biti i status zaposlenih u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu.

Premijer Aleksandar Vučić je gostujući u nedelju na RTS pomenuo mogućnost da Medvedev bude prisutan na nekoj vrsti sajma naoružanja i opreme, ali nije detaljnije objasnio o čemu je reč.
Na osnovu dosadašnjeg iskustva, za očekivati je i da će politička simbolika posete Medvedeva biti i u tome što se odigrava u oktobru – mesecu u kome je Crvena armija učestvovala u oslobađanju Beograda od nacističke okupacije. Podsetimo, pre dve godine, u oktobru je u čast 70-godišnjice oslobođenja, održana vojna parada kojoj je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Nikolić čestitao Putinu pobedu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom o planiranoj dinamici razvoja saradnje između naše dve zemlje, kao i o predstojećim susretima visokih zvaničnika Srbije i Rusije, saopštila je Nikolićeva pres-služba. Nikolić je uputio čestitku predsedniku RF Vladimiru Putinu povodom pobede stranke Jedinstvena Rusija na nedavno održanim parlamentarnim izborima. Nikolić i Čepurin posebnu pažnju su posvetili zasedanju mešovitog međuvladinog komiteta, koje će se održati do kraja ove godine. Čepurin je izrazio zadovoljstvo načinom na koji Nikolić pruža doprinos unapređenju odnosa između Srbije i Rusije, izrazivši nadu da će se i u narednim godinama takva praksa nesmetano nastaviti, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari