Momir Stojanović: U BIA na delu podela na dva klana 1Foto: Fonet/ Dragan Antonic

Skandalozno je da Tomislav Nikolić, predsednik Republike i predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, tvrdi da ne veruje svojim službama bezbednosti i da čak strahuje da ga one prisluškuju.

Da li to predsednik tvrdi da je nemoćan da uvede red u službe bezbednosti. Kome se to predsednik žali i kome upućuje poruku, premijeru u čijoj su nadležnosti službe, ili naciji. Kako građani treba da se osećaju, kada predsednik ne veruje svojim službama? Uostalom, svuda u svetu bi vlada odmah pala ukoliko bi predsednik države rekao da ne veruje svojim službama, kaže za Danas Momir Stojanović, bivši direktor VBA i bivši predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, komentarišući Nikolićevu tvrdnju da iz službi bezbednosti nije dobio bilo kakav izveštaj o slučaju oružja u Jajincima, kao i da izveštaji nisu stizali ni ranije kada je njegova bezbednost bila ugrožena.
Stojanovića interesuje i zbog čega predsednik Nikolić zajedno sa premijerom iz službi nije odstranio one koji zloupotrebljavaju službena ovlašćenja i zašto predsednik ne insistira na profesionalizaciji, već je poduže na sceni partizacija službi.

„Ako im je cilj ovo drugo, da na čelo službi dovedu lojalne i servilne partijske činovnike, a ne iskusne profesionalce, onda ne bi trebalo bar svakodnevno da ih degradiraju i tabloidiziraju“, kaže Stojanović. On podseća da je rukovodeći kadar službi bezbednosti postavila ova vlast, i da je odavno bilo jasno da Aleksandar Đorđević, direktor BIA, pogrešio došavši na čelo ove službe, jer nije čovek iz struke.

On napominje da se ovih dana čuo sa prijateljima iz BIA koji su mu rekli da je na delu podela na dva klana i da je ova organizacija došla u situaciju da svaki partijski činovnik može da dođe u BIA i da od direktora traži svašta, iako je njegov prevashodni zadatak da štiti vitalne interese države, a ne partije na vlasti. Stojanović podseća da je kao predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti predlagao objedinjavanje službi bezbednosti i obaveštajnih službi koje bi sve delovale preko Republičkog istražnog biroa, ali da su ga svi glatko odbili, i predsednik i premijer.
„Najčudnije od svega mi je što predsednik Srbije preko medija poručuje da je zabrinut za bezbednost premijera Vučića, kao da žive u dve države i kao da mu tu svoju zabrinutost nije mogao da kaže u neposrednom kontaktu. Ali to je tako jer se predsednik okružio servilnim i nekompetentnim savetnicima“, napominje Stojanović. On dodaje da bi ti savetnici pomoć trebalo da zatraže od Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Šešelj traži pravilnik za kontakte sa ambasadama

„Zbog čega premijer Srbije Aleksandar Vučić dozvoljava Tomislavu Nikoliću da licitira oko eventualnih smena u službama bezbednosti Srbije i civilnim i vojnim kada to nije u njegovoj nadležnosti, kada je to isključivo u nadležnosti Vlade. Pogotovu to nije u nadležnosti Nikolića, koji je čim je preuzeo dužnost predsednika Republike napravio skandal u javnosti iznevši tvrdnju da njega službe bezbednosti prisluškuju i prate“, rekao je juče u Skupštini Srbije u delu sednice posvećene poslaničkim pitanjima Vojislav Šešelj, poslanik i lider Srpske radikalne stranke. On je napomenuo da su službe bezbednosti demantovale predsednika Srbije da su ga prisluškivale, već da su prisluškivale bezbednosno interesantne osobe iz sfera kriminala i da su tako otkrili da Nikolić sa njima stupa u kontakte.

Šešelj je naveo i da je saznao da su neki ministri imali kontakte sa „bezbednosno interesantnim licima, i umesto da odgovaraju zbog tih kontakata, krive su službe“. On je upitao zašto nije pravilnik o kontaktima ministara sa stranim ambasadorima s obzirom da „ministri više vremena provode u ambasadama nego u vladi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari