Mondoloni: Makronovo pismo nije protokolarno već prijateljsko 1Foto: Stanislav Milojković

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni izjavio je da pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije protokolarno, već prijateljsko pismo srpskom narodu.

Mondoloni je za RTS ponovio da je odnos prema Srbiji na obeležavanju stogodišnjice Velikog rata u Parizu „bio za žaljenje“ i zahvalio Vučiću što je pozitivno reagovao na prve zvanične reakcije nakon incidenta 11. novembra.

Za pismo koje je Makron uputo Vučič on je rekao da je to prijateljsko pismo.

„Prvo – da bi crno na belo podvukao sav značaj koji Francuska pridaje žrtvama Srbije tokom Prvog svetskog rata i koliko priznajemo strašne patnje kroz koje je prošao srpski narod. Patnje koje Srbiju svrstavaju u prvi red zemalja koje su podnele žrtve, a drugi razlog je da izrazi zadovoljstvo zbog dolaska u Srbiju“, naveo je Mondoloni.

Mondoloni je ocenio da je poseta Makrona Srbiji 5. i 6. decembra jako važna, dodavši da je to prva poseta jednog predsednika Francuske Srbiji posle 17 godina.

„To pokazuje našu volju da se iznova angažujemo, veoma snažno u Srbiji, u regionu. Naša volja je da još više razvijamo naše partnerstvo na političkom, kulturnom i ekonomskom planu, to je za nas veoma značajno. Poseta za koju želimo da bude upečatljiva za naše strateško partnerstvo“, kazao je Mondoloni.

On je naveo da će dijalog Beograda i Prištine biti jedna od tema razgovra i da Francuska nedvosmisleno podržava težnju Srbije da se priključi EU, kao i da je regionalno pomirenje veoma važna tema.

„Znamo da je od pre nekoliko godina Srbija učinila značajne napore što se ove teme tiče, a na regionalnom planu je tu dijalog Beograda i Prištine, to će biti jedna od tema o kojoj će biti reči“, rekao je Mondoloni.

Upitan o ekonomskoj saradnji, Mondolini je rekao francusko-srpska trgovinska razmena veoma napreduje i da će dostići milijardu evra razmene godišnje.

„Sto francuskih preduzeća u Srbiji zapošljava oko 11.000 ljudi i nadam se da ćemo u naredne dve, tri godine još više povećavati ove brojke. Možemo još više i mi želimo još više“, rekao je Mondoloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari