Mondoloni: Pariz nastavlja da podržava evropske integracije Srbije 1FoNet/Marija Рoković

Svi se nadamo da će predsednik Emanuel Makron moći veoma brzo da dođe u Beograd, izjavio je večeras ambasador Fracuske u Srbiji Frederik Mondoloni i naglasio da će Pariz nastaviti da podržava evropske integracije Srbije, radeći istovremeno na neophodnoj konsolidaciji EU i na njenoj reformi, „jer je to naš zajednički interes“.

ćNa prijemu povodom 14.jula, Nacionalnog praznika Francuske, Mondoloni je ocenio da je protekla godina bila veoma bogata za francusko-srpske odnose i predvideo da će naredni period takođe biti takav.

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, ministara i ličnosti iz kulturnog i javnog života, Mondoloni je podsetio da 2018. godine „obeležavamo Stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata, tokom koga su se Srbija i Francuska borile zajedno“.

„Naše savezništvo, naše prijateljstvo se kalilo kroz iskušenja Velikog rata“, istakao je Mondoloni i najavio čitav niz komemorativnih svečanosti ove godine.

„Posebno od septembra do novembra, kako bismo se zajedno setili oslobođenja Srbije 1918. godine, odnosno, Beograda 1. novembra iste godine, oslobođenja koje su izvojevale savezničke snage pod komandom francuskog generala Franše d Eperea“, rekao je Mondoloni.

„Francuska, Srbija ne zaboravljaju svoju istoriju“, ocenio je Mondoloni, koji smatra da o tome svedoči i obnova Spomenika zahvalnosti Francuskoj, u Kalemegdanskom parku.

Sećajući se prošlosti, takođe radimo u sadašnjosti da bi učvrstili naše odnose i pripremamo njihovu budućnost, rekao je francuski ambasador I konstatovao da je ove godine pokrenut politički dijalog dve zemlje na najvišem nivou.

On se pozvao na ovogodišnje dve posete francuskih ministara Beogradu i naglasio da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu 17.jula „potvrđuje taj novi zamah“.

„Svi se nadamo da će predsednik Makron moći veoma brzo da dođe u Beograd kako bi još više osnažio naše strateško partnerstvo“, poručio je Mondoloni.

On je ocenio da su Francuska i Srbija značajno ojačale i ekonomsku saradnju, dobijanjem nekoliko značajnih koncesionih ugovora.

Krajem maja u Beogradu je organizovan Regionalni poslovni forum Francuska – Balkan, koji je doživeo veliki uspeh, rekao je Mondoloni i predočio da su dve zemlje još više zajedno radile protiv terorizma, radikalizacije i ilegalne trgovine oružjem.

On je zahvalio Srbiji na „njenom veoma cenjenom učešću u mirovnim operacijama, često zajedno sa francuskom vojskom“.

„Još više smo produbili naše partnerstvo u oblasti kulture i obrazovanja“, dodao je Mondoloni i naglasio da je više od 200 srpskih studenata i istraživača dobilo „podršku za mobilnost ka francuskim univerzitetima“.

„Želimo da od Francuske škole napravimo centar izvrsnosti u Srbiji, kao i nosioca frankofonije“, istakao je Mondoloni.

Naše ojaćane bilateralne odnose stavljamo, takođe, u službu evropske perspektive Srbije, rekao je Mondoloni i najavio da će „Francuska nastaviti da podržava evropske integracije Srbije, radeći istovremeno na neophodnoj konsolidaciji EU i na njenoj reformi, jer je to naš zajednički interes“.

On je pozdravio „napore koje Vlada ulaže kako bi se približila pridruživanju“ i ohrabrio „sve građane Srbije da uzmu učešća, kako bi se pridružili sudbinskoj zajednici koju predstavlja EU“.

I naravno sutra, siguran sam da ćemo nastaviti da proslavljamo i da slavimo Francusku po završetku Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, zaključio je Mondoloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari