Mondoloni: Tražimo datum za posetu Makrona Srbiji 1Foto: Stanislav Milojković

Poseta predsednika Emanuela Makrona Srbiji planira se od početka godine i on ju je u principu potvrdio, a na nama je da pronađemo datum, izjavio je za portal Juropijen vestern Balkans ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni i istakao da je stogodišnjica kraja Prvog svetskog rata pravo vreme za tu posetu.

Nadamo se da će to biti prilika za formalnu inauguraciju Spomenika zahvalnosti Francuskoj, koji je obnovljen zahvaljujući srpskom i francuskom finansiranju, rekao je Mondoloni.

Makronova poseta Srbiji, dodao je Mondoloni, biće prilika da dve države daju zamajac saradnji oko političkih i ekonomskih pitanja, posebno oko pristupanja Srbije EU, rada na kosovskom pitanju i jačanju ekonomske saradnje.

Francuska od 2013. godine konstatno zagovara primenu potpisanog Briselskog sporazuma, podsetio je Mondoloni.

U tom svetlu nastavljamo da pozivamo Beograd i Prištinu da primene ono na šta su se obavezale i da se uzdrže od ponašanja koje bi moglo da ugrozi rešavanje tog pitanja. Iako znamo da to nije lako, obe strane moraju da ispregovaraju uzajamno prihvatljivo i trajno rešenje, predočio je on.

Zadatak je dodatno težak jer moraju da uzmu u obzir moguće posledice njihovih izbora na region. Iako nijedno rešenje ne treba da bude unapred zadato, pregovori treba da sadrže definiciju dovoljnih mera predostrožnosti koje bi garantovale da rešavanje slučaja Kosova neće stvoriti probleme na drugom mestu, rekao je Mondoloni.

Govoreći o najavama Makrona da bi EU trebalo da se reformiše kako bi prevazišla teškoće sa kojima se suočava proteklih godina, Mondoloni je rekao da je francuski predsednik „zamislio da se te reforme sprovedu pre završetka njegovog mandata 2022. godine“.

To znači da, ako Srbija bude uspela da sprovede potrebne reforme u tom periodu, pristupanje do 2025. ostaje na stolu, rekao je Mondoloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari