MOR traži od Vlade Srbije da se izjasni o pritiscima na Vojni sindikat Srbije 1Foto: Vojni Sindikat Srbije /Facebook

Međunarodna organizacija rada (MOR), koja je jedna od agencija Ujedinjenih nacija, pokrenula je postupak u vezi sa mobingom i pritiscima na Vojni sindikat Srbije (VSS) i tražila od Vlade Srbije da se o tome izjasni, saopštio je VSS.

U saopštenju se navodi da su tu informaciju dobili od načelnice odseka za slobodu udruživanja i međunarodne standarde rada u MOR, Karen Kurtis.

„Ovu agenciju Ujedinjenih nacija, zanima progon koji poslednjih godina VSS doživljava od strane ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih saradnika iz Ministarstva odbrane“, navode u sindikatu.

VSS dodaje da se resorni ministar nikad nije odazvao pozivu za sastanak sa VSS, da je odbio da pregovara o kolektivnom ugovoru za zaposlene u vojsci „iako mu je to zakonska obaveza“, a da je njegova administracija otpustila predsednika VSS jer je govorio na javnim okupljanjima sindikata i u medijima i kritikovao poslodavca, iako je to zabranjeno konvencijama MOR i zakonom.

Dodaju i da je otpuštanjima i drugim vrstama pritisaka Ministarstvo odbrane pokušavalo da utiče na to kakve će stavove zastupati i u javnosti i iznositi sindikati kao nezavisna pravna lica.

„Ovakvim odnosom Aleksandra Vulina, prema najvećem i jedinom reprezentativnom sindikatu, samo zato što mu upućuje kritike i traži bolji status za zaposlene u vojsci, šalje se veoma ružna slika u svet o stanju radničkih i elementarnih građanskih prava i sloboda u Srbiji“, dodaju u VSS-u.

Taj sindikat, kako je navedeno u saopštenju, traži od institucija nadležnih za sprovođenje Ustava, međunarodnih konvencija i zakona da se predsednik i generalni sekretar VSS-a odmah vrate na posao. Traži takođe da se vrati reprezentativnost Vojnom sindikatu Srbije i da se odmah po formiranju Vlade otpočnu pregovori za zaključenje kolektivnog ugovora za zaposlene u Vojsci Srbije i delatnosti odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari