Ruski Gasprom i ukrajinski Naftogas nastavili su međusobne optužbe povodom krize oko tranzita ruskog gasa Evropi, preko Ukrajine. Gasprom je saopštio da je Ukrajina treći dan zaredom odbila zahtev za transport gasa u Evropu, dok je ukrajinski Naftogas saopštio da se situacija s tranzitom gasa ne menja, zbog „neprihvatljivih“ uslova ruske strane. Kako se navodi, Gasprom je u noći između srede i četvrtka ponovo uputio zahtev Naftogasu Ukrajine za tranzit 99,2 miliona kubnih metara gasa kroz rusku stanicu Sudža i kroz iste ukrajinske stanice, za potrošače u Moldaviji, Slovačkoj i za balkanske zemlje.

„Kao odgovor dobili smo odbijanje tranzita uz obrazloženje da ne postoji tehnički sporazum o uslovima primanja i predaje gasa za 2009. iako odsustvo tehničkog sporazuma uz postojanje ugovora o tranzitu za period od 2003. do 2013. nije osnova za obustavu tranzita po teritoriji Ukrajine“, navodi se u saopštenju Gasproma.

U međuvremenu, i Rusija i Ukrajina saglasile su se da se sutra u Moskvi održe razgovori o sporu o gasu. Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je, posle sastanka s liderima najteže pogođenih zemalja – Slovačke, Moldavije i Bugarske – pozvao na održavanje samita zemalja ugroženih gasnom krizom.

– Predlažem da u subotu u Moskvi organizujemo sastanak šefova država ili vlada zemalja koje dobijaju gas iz Ruske Federacije ili spadaju u države preko kojih se obavlja tranzit gasa. Predlažem da razgovaramo o načinima za predupređivanje sličnih sporova u budućnosti, kako ne bismo postali taoci političke situacije u drugim zemljama – rekao je Medvedev.

I češki ministar industrije i trgovine Martin Riman učestvovaće na sastanku „visokog nivoa“ između Rusije i Ukrajine o gasnoj krizi, potvrdio je portparol češkog predsedništva EU.

Ruska novinska agencija Interfaks javila je da su ukrajinski premijer Julija Timošenko i šef ruske vlade Vladimir Putin razgovarali telefonom, kada je postignuta saglasnost o održavanju razgovora. Prethodno je javljeno da se ukrajinski predsednik Viktor Juščenko protivi ideji da Rusija bude domaćin skupa. U saopštenju iz Juščenkovog kabineta se navodi da Kijev podržava ideju o samitu za rešavanje krize koji bi okupio Rusiju, Ukrajinu i EU, ali bi to okupljanje trebalo organizovati na nekoj drugoj lokaciji. Juščenko je, tokom posete Poljskoj, energično odbacio optužbe da je za krizu kriv Kijev.

 

Ne zna se ko iz Srbije ide na samit

Beograd – U Vladi Srbije juče nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanje o tome ko će u subotu u Moskvi predstavljati Srbiju na samitu o gasnoj krizi. Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade da očekuje da će na tom samitu biti uzeto u obzir i mišljenje Srbije. „Samit podrazumeva da to bude na najvišem nivou i njegova organizacija je u toku. Očekujemo da će i naše mišljenje na tom samitu biti uzeto u obzir“, rekao je Škundrić, odgovarajući na pitanje da li će neko iz Vlade Srbije biti na samitu. Predstavnica Kremlja Natalija Timakova izjavila je da se diplomatskim kanalima šalju pozivi šefovima država i vlada zemalja-potrošača i transportera ruskog gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari