Moskva: Odluka Prištine objava trgovinskog rata 1Foto: www.wikipedia.org

Odluka Prištine da poveća carine za srpske proizvode predstavlja objavu „trgovinskog rata“ Beogradu, saopštilo je danas Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Ova odluka Prištine, kako se navodi, u skladu je sa tamošnjom politikom etničkog čišćenja, budući da srpsko stanovništvo zavisi od snabdevanja iz centralnih delova Srbije, ističe se u saopštenju, koje prenosi Sputnjik.

Pritom, ocenjuje Ministarstvo, Priština ne skriva da se radi o „osveti“ zbog poraza u Dubajiu, kada je Generalna skupština Interpola odbacila zahtev Kosova da pristupi toj međunarodnoj organizaciji

„Ovakva provokacija Prištine predstavlja još jedan nedvosmisleni dokaz nedoslednosti kosovske vlasti. Faktički radi se o objavi trgovinskog rata u okviru politike etničkih čistki, budući da srpsko stanovništvo na severu zavisi od snabdevanja iz centralne Srbije“, navodi se u saopštenju.

Dokaz nedoslednosti je i činjenica da je već 10 zemalja povuklo svoje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je ocenilo i da je Beograd u ovoj situaciji odreagovao suzdržano i odmereno kako bi umanjio postojeće tenzije.

U saopštenju se dodaje i da je ruski spoljnopolitički resor pozvao Evropsku uniju, kao posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine, da utiče na kosovske vlasti kako bi se što je pre moguće ukinule ove mere, koje prete dodatnom porastu tenzija na Balkanu, navodi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari