Moskva: Osuđujemo provokacije Tirane i Prištine 1Photo: Pixabay

Moskva je osudila prošlonedeljni sporazum Albanije i Kosova o koordiniranju spoljnih politika, uključujući i zajednička diplomatska predstavništva u trećim zemljama ocenjujući da je reč o „provokativnim koracima“.

„Izazivaju ozbiljnu zabrinutost provokacije Tirane i Prištine, koje su u skladu sa konceptom ‘Velike Albanije’. U tom kontekstu i gledamo na potpisivanje albansko-kosovskog sporazuma 2. jula o ujedinjavanju diplomatskih predstavništava u trećim zemljama“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Navodi se da takvi „izazivajući postupci“ Tirane i Prištine „nisu slučajni“.

„Odatle se već nekoliko godina čuju izjave o de fakto ujedinjavanju. Takva linija albanskog i kosovskog rukovodstva je u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, podriva dijalog Beograda i Prištine, i slabi stabilnost na Balkanu“, navelo je rusko ministarstvo.

Moskva takođe smatra da SAD i EU „preferiraju da ne reaguju na takve destruktivne mere“ čime, kako se ocenjuje u saopštenju, „faktički pokrivaju velikoalbanske pojave destruktivne po region“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Moskva: Osuđujemo provokacije Tirane i Prištine”

  1. Sta ima sporno Tirana-Pristina…?Jedan narod,jedan jezik,jedna zemlja…!ALBANSKOG do Nebo…!To nije ,,Velika Albanija,,koja u stvari bila u dplomatskoj stoli Moskve i Beograda kao diplo-propaganda za dva veka na tlu Balkana.Albanski Narod nisu rusi,nisu srbi…Anda,svaki na svoje…!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.