Priština, Brisel, Beograd – Predsednici Srbije i Kosova Boris Tadić i Fatmir Sejdiu primili su juče pismo Ban Ki- Muna, generalnog sekretara UN, s predlogom o budućem međunarodnom prisustvu na Kosovu i Metohiji. U Predsedništvu Srbije Danasu je rečeno da bi Tadić narednih dana trebalo da odgovori Banu, ali nisu mogli da govore o sadržaju njegovog predloga.

Priština, Brisel, Beograd – Predsednici Srbije i Kosova Boris Tadić i Fatmir Sejdiu primili su juče pismo Ban Ki- Muna, generalnog sekretara UN, s predlogom o budućem međunarodnom prisustvu na Kosovu i Metohiji. U Predsedništvu Srbije Danasu je rečeno da bi Tadić narednih dana trebalo da odgovori Banu, ali nisu mogli da govore o sadržaju njegovog predloga.
Rasel Geki, portparol Unmika, potvrdio je juče za naš list, da je Predsedništvo Kosova obavestilo Civilnu misiju UN da je Sejdiu primio Ban Ki-Munovo pismo. On tvrdi da Unmik još nije dobio nikakav plan ili odluku centrale u Njujorku o svojoj ulozi posle stupanja na snagu kosovskog ustava 15. juna. Geki je ponovio da je „Unmik statusno neutralan“, da Rezolucija 1244 SB UN i dalje ostaje na snazi i da će šef Misije tokom juna podneti dva izveštaja SB UN.

Tači poziva Srbe na integraciju u kosovsko društvo

Premijer Kosova Hašim Tači pozvao je juče Srbe da se integrišu u kosovsko društvo. Tači je rekao da su u toku poslednje konsultacije oko formiranja ministarstva odbrane i obaveštajne agencije Kosova. Na redovnoj sednici vlade juče su usvojeni predlozi nacrta zakona bezbednosnih snaga Kosova i za raspuštanje Kosovskog zaštitnog korpusa. Formirana je i radna grupa koja će se baviti pitanjem popisa stanovništva. Ministar za lokalnu samoupravu Kosova Sadri Ferati izjavio je juče da Srbi na Kosovu imaju pravo da sami biraju svoje predstavnike, ali da je neprihvatljivo uspostavljanje institucija i sprovođenje zakona Srbije na Kosovu.

Pismo Ban Ki Muna sadrži šest predloga, javlja Fonet. Prvi predlog je da Kosovska policijska služba na područjima sa srpskom većinom bude odgovorna međunarodnoj policiji, pod direktnim autoritetom njegovog specijalnog predstavnika, javlja FONET. Ban predlaže da se u većinski srpskim sredinama na KIM uspostave i dodatni opštinski i okružni sudovi, koji delovali kao deo kosovskog pravosudnog sistema, u okviru Rezolucije 1244. Što se tiče carina, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN, uz konsultacije sa relevantnim činiocima, odredio bi organizacionu strukturu funkcionisanja Kosova kao zasebnog carinskog područja, uz prisustvo međunarodnih carinika na carinskim prelazima.

Kfor zadužen za obuku lakonaoružanih snaga

Brisel – Ministri odbrane NATO-a juče su kao „novi zadatak“ Kfora usvojili „operativni plan“ za obuku lakonaoružanih „bezbednosnih snaga“ Kosova, iako su na to dosad imali primedbe Španija i druge članice Alijanse koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine. Prema rečima Džejmsa Apaturaja, o tome je postignuta jednoglasnost i da je reč o oko 2.500 pripadnika tih snaga. Ministri odbrane zemalja članica EU smatraju da nadležnosti mirovnih misija na Kosovu moraju da budu jasno određene. Na dvodnevnom sastanku ministara odbrane EU, koji je juče počeo u Briselu, glavne teme su misije Euleks i Kfor. Ministri razgovaraju o ulozi i funkcionisanju Kfora posle 15. juna, u svetlu uspostavljanja misije Euleks i uloge Unmika. Zbog toga je generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer u „veoma čestoj vezi“ s Havijerom Solanom i Ban Ki-Munom, kažu zvaničnici NATO. Za danas su najavljeni razgovori o Kosovu i sa ruskim ministrom odbrane Anatolijem Serđukovom, na sastanku Saveta NATO-Rusija.

Ban predlaže i da se kada je reč o transportu i infrastrukturi, oformi Komitet za tehničku koordinaciju, koji bi uključio Republiku Srbiju i druge relevantne činioce. On se zalaže da NATO, u skladu sa Rezolucijom 1244, nastavi da ispunjava mandat na celom Kosovu, uključujući i granice, u saradnji sa drugim međunarodnim organizacijama. Srpskoj pravoslavnoj crkvi biće pružena međunarodna zaštita, ona će ostati pod direktnim autoritetom svog religijskog sedišta u Beogradu i zadržaće pravo na očuvanje i rekonstrukciju sopstvenih religijskih, istorijskih i kulturnih spomenika na Kosovu, na čemu će Srbija nastaviti da blisko sarađuje sa UN i drugim relevantnim telima, predlaže Ban Ki Mun.
U vreme zatvaranja ovog izdanja našeg lista u Parizu su bili u toku razgovori Ban Ki-Muna s Havijerom Solanom, visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost EU, potvrđeno je Danasu u sedištu Unije. Jedna od tema razgovora, kako je Danasu rečeno, jeste i situacija na Kosovu, iako su se Ban i Solana sreli u okviru međunarodne konferencije o Avganistanu.
U iščekivanju dogovora UN i EU o budućnosti međunarodne misije na KIM rusko ministarstvo spoljnih poslova juče je oštro kritikovalo Joahima Rikera, šefa Unmika, zbog „koraka usmerenih na povlačenje misije UN na Kosovu“. Moskva upozorava Rikera da bi mogao biti povučen s te dužnosti. Andrej Nesterenko, zvaničnik ministarstva, u pisanoj izjavi traži da se „Rikerovi koraci odlučno zaustave“, jer on nije dobio nikakav nalog za povlačenje Misije. Nesterenko ocenjuje da je „reč o izrazitoj samovolji, koja mora biti odlučno presečena“, prenose agencije.
Džejms Apaturaj, portparol NATO-a, izjavio je juče da postoji zabrinutost od vakuuma koji bi mogao da nastane prilikom prenošenja ovlašćenja sa Unmika na Euleks i istakao da Kfor ne može da ima ulogu policije. Beogradski mediji tvrde da je Ban Ki Mun juče, na zasedanju ministara odbrana NATO u Briselu, predložio da pravno-bezbednosna misija UN na KIM bude smanjena za 70 odsto, a da njene dužnosti preuzme Euleks, dok bi EU trebalo da preuzme od UN obuku kosovskih policijskih i pravosudnih organa, prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari