Movsesijan: Tražićemo da se gradski izbori odvoje od predsedničkih 1Foto: FoNet/ Aleksandar Mijailovic

Za dogovor opozicije dobrodošao je svako ko nosi neku dobru ideju – poručuje za Danas Aris Movsesijan, novi predsednik Nove stranke, sa kojim razgovaramo o  planovima, ujedinjenju sa Pokretom slobodnih građana i dijalogu vlasti i opozicije.

* Kakva je sadašnja pozicija Zorana Živkovića u Novoj stranci? Na izbornoj konferenciji on je poručio da ostaje „uvek na raspolaganju kada je potreban savet u radu“. Da li ste ga već pitali za savet?

– Zoran Živković je osnivač Nove stranke ali pre svega on je moj prijatelj. Takav je bio i biće naš odnos u budućnosti. Osim toga, Zoran Živković je pokazao kako bi trebalo da izgleda jedna moderna liberalna partija, koja uvažava načela smenjivosti. Koliko ja vidim to nije pravilo u Srbiji. Lideri ostaju „zauvek“ na prvoj poziciji, a to u Novoj stranci nije slučaj.

* Najavljeno je ujedinjenje Nove stranke i Pokreta slobodnih građana. Na koji način će ono biti izvedeno, imajući u vidu da je Nova politička stranka, a PSG udruženje građana?

– Upravo smo pripremili korake kako je tehnički to najbolje izvesti. Spolja gledano, sve to izgleda lako i jednostavno. Naša je želja da to bude urađeno na pravi način, tako da obe strane budu zadovoljne i da pruže maksimum za početak kao amalgam, a kasnije kao normalna partija liberalnog opredeljenja sa maksimalnom unutarstranačkom demokratijom.

* Ko će biti na čelu nove organizacije, vi ili predsednik PSG-a Pavle Grbović?

– I to će biti odlučeno demokratski. Ko god bude, siguran sam da će imati pomoć onog drugog ali i konstruktivnog kritičara. Ja sam mišljenja da su takve stvari neophodne za dobro funkcionisanje bilo koje političke organizacije.

I Nova stranka i PSG su sastavljeni od ljudi koji nisu bili na nekim izvršnim funkcijama, ali su tokom prethodnih nekoliko godina, čini mi se, savladali tehnike rada u politici. Iza nas stoji dobar broj izbornih ciklusa i siguran sam da ćemo zajedno to iskustvo još unaprediti.

* Da li postoji mogućnost da u novu organizaciju uđe i Građanski demokratski forum, koji je nastao odvajanjem od PSG-a?

– Za sada smo mišljenja da je najvažnije prvo završiti ujedinjenje naše dve organizacije. Posle toga ćemo videti šta nam je činiti i kakav ćemo stav zauzeti. Postoji dobra volja za saradnjom sa opozicijom, čak i onim delom opozicije koja možda nije bliska idejama koje zastupamo.

* Očekuju nas predsednički izbori 2022. a postoje izgledi da bi zajedno sa njima mogli da budu održani i vanredni parlamentarni izbori. Imate li plan ukoliko se to dogodi?

– Da li će se tada održati i parlamentarni izbori je stvar koju trenutno ni Vučić ne zna. Spremamo se za sve varijante. Za sada je izvesno da će opozicija tražiti razdvajanje predsedničkih od izbora za Skupštinu grada Beograda. Ako te godine budu i parlamentarni izbori, videćemo.

* Predstavljali ste Novu stranku tokom dijaloga vlasti i opozicije 2019. Pominje se da bi dve suprotstavljene strane mogle ponovo da sednu za pregovarački sto. Kakvi su vam utisci sa prošlogodišnjih pregovora i imaju li novi razgovori svrhu?

– Prošlogodišnji dijalog nije dao opipljive rezultate. To možemo da vidimo i u izveštajima Evropske komisije i OEBS-a. Taj format dijaloga je bio uskraćen za konstruktivnost, pre svega zbog svoje preglomaznosti. To i jeste jedan od problema Srbije. Tada je u parlamentu bilo toliko stranaka i poslaničkih grupa, da se niko tu ne bi mogao da snađe. Za sledeći put bi sve to moralo da bude konciznije, jasnije i ako se ja pitam realnije.

* Predstavnici opozicije su na inicijativu predsednika SDS Borisa Tadića počeli da se sastaju. Na sastanku u prostorijama vaše stranke nije se pojavio predstavnik UOPS-a. Da li bi krajnji ishod tih sastanaka mogao da bude formiranje nove opozicione kolone?

– Kolone, redovi, bilo kakav niz, mogu se uspostaviti samo dogovorom. Da bi do dogovora došlo potrebne su ideje. Ideje nose ljudi. To znači da je za dogovor opozicije dobrodošao svako ko nosi neku dobru ideju. Nadam se da će to shvatiti i ostale kolege iz opozicije. Nije ovo nadmetanje ko je najveći opozicionar, ovo je borba za Srbiju koju će poštovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari