Može li neko „iz sistema“ da zameni predsednika Vučića? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Nerealno je očekivati da će neko iz postojećeg „sistema“ zameniti u skorije vreme Aleksandra Vučića na poziciji predsednika Srbije jer je aktuelni „naprednjački“ establišment građen na način da su „interesi iznad ideologije“, odnosno „poslušnost vođi“ glavni je princip, kaže za Danas izvor iz diplomatskih krugova.

Naš sagovornik tako komentariše tvrdnje koje je u intervjuu za podgorički Gradski radio izneo Genadij Sisojev, novinar i dopisnik ruskog Komersanta za Balkan.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, vodeće zemlje Zapada ne doživljavaju Nebojšu Stefanovića, aktuelnog ministra odbrane, kao nekoga ko bi „imao kapaciteta“ da se „odmetne od Vučića“ i „započne  sopstvenu priču“, jer on „ima izrazito negativan imidž u javnosti, čega je i sam svestan“. Istovremeno, smatra se da Stefanović i da odluči da okrene leđa naprednjacima ne bi imao dovoljno sledbenika iz  stranke da krene da gradi svoju partijsku infrastrukturu.

„SNS je uspostavljena kao izrazito liderska stranka, a lični rejting Aleksandra Vučića i dalje višestruko nadmašuje popularnost njegove partije. Takođe, za naprednjake važi pravilo da su isprepletani interesima, pre svega poslovnim, koji su u dubokoj senci političke ideologije, pa je nerealno očekivati da bi neko iz vrha stranke bio spreman u ovom trenutku, a i u neko skorije vreme, da se odrekne lagodne pozicije koju je stekao otkako je SNS na vlasti i upusti se u politički poduhvat sa nepopularnim Stefanovićem“, objašnjava zapadni diplomata za naš list.

Povodom tvrdnje Genadija Sisojeva da je Zapad „na putu da pusti niz vodu“ predsednika Srbije, izvor Danasa kaže da je „sve moguće ako se posmatra na duži rok“, ali da EU i SAD i dalje gaje nadu da će Srbija predvođena Vučićem uspeti da sa Kosovom postigne sporazum o normalizaciji odnosa.

„Ipak, to ne znači da će SAD i EU, zarad Briselskog dijaloga, odustati od zalaganja da u Srbiji bude uvedena vladavina prava. Naprotiv, zahtevi Vučiću koji se odnose na demokratizaciju, biće sve učestaliji i glasniji“, ukazuje on.

Komentarišući stavove koje je javno izrazio dopisnik ruskog Komersanta, Čedomir Antić, istoričar i predsednik Naprednog kluba, kaže za Danas: “Od nastanka „Druge republike“ u Srbiji, do danas, model smene vlasti je bio isti. Ona je morala prethodno da bude poražena na predsednickim izborima. SAD i saveznici imali su do sada važnu ulogu u svemu tome, značajniju od drugih sila, ali ona ipak nije bila jedina, a često nije bila ni presudna””.

– Drugo pitanje je „sistem“. Ovo nije Ruska Federacija pa da je deo političara iz „duboke države“, a deo nije. Ovde režim nije „sistem“, a u ruskom poimanju, sa ogradom da postoje velike razlike, ovde su svi „iz sistema“. Vučićev režim jeste u krizi, ali ne vidim opciju da on dobrovoljno odustane od vlasti i da prepusti nekom drugom kandidaturu na predstojećim izborima za predsednika”, ističe Antić.

S druge strane, Milivoj Bešlin, istoričar i član Predsedništva Vojvođanskog kluba, konstatuje:”Odnos Zapada prema režimima u Beogradu i Banjaluci posmatram u kontekstu dve sentence koje su postale ugaoni kamen nove američke politike prema našem regionu”.

-Prva je :“Amerika se vratila” i odnosi se na čitavu Evropu. Greške ne samo Trampove nego i Obamine strategije, ispravljaju poslednjih meseci predsednik Bajden i njegov državni sekretar Blinken. Druga rečenica, kompatibilna sa prvom je: Moramo da završimo posao na Balkanu ! Dakle, postoji svest da su i zahvaljujući nekim prethodnim američkim adminstracijama, ali ponajviše zbog temeljne nesposobnosti i odsustva političke volje Evropske unije na Zapadnom Balkanu ostali nedovršeni poslovi. Ovi “zamrznuti konflikti” pre svega na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, omogućili su snažan prodor destruktivnog uticaja Putinove Rusije i formiranje dva režima koja sve više idu putem odmetništva od međunarodnog poretka i evropske kohezije, a to su Vučićev i Dodikov, poručuje on.

Bešlin dodaje:”Tako da zahvaljujući novom američkom pristupu, koji vode retki poznavaoci našeg regiona, zapadna ambivalentnost prema korumpiranim autokratijama i prema negatorima zločina i genocida će sve više da prerasta u kritike i kolizije”.

– Dodik će, zahvaljujući otvorenim rasističkim izjavama poslednjih dana i neskrivenoj ratnohuškačkoj retorici, posle američke, verovatno brzo završiti i na evropskoj crnoj listi. Dok je odnos prema Vučiću sve kritičniji i postaje očito da on gubi dosadašnju podršku Zapada. U razotkrivanju afere Belivuk postoji pomoć i stranih službi i mene taj scenario podseća na etapno urušavanje korumpirane autokratije Gruevskog u Makedoniji. Utoliko je, da zaključim, vrsni poznavalac Balkana, Genadij Sisoev u pravu, puštanje niz vodu je počelo i sigurno je da će se u tom procesu tražiti i saveznici unutar samog režima. Retko jedna autoritarna vlast pada samo delovanjem opozicionih grupa, zaključuje Milivoj Bešlin.

„Sigurna pozicija“ Zorane Mihajlović

Izvor Danasa blizak SNS-u nezvanično tvrdi da Zorana Mihajlović, članica Predsedništva SNS, potpredsednica Vlade i ministarska rudarstva i energetike, „ima sigurnu poziciju u stranci“. Naš sagovornik objašnjava da Vučić želi da „i u stranačkom vrhu i u Vladi ima ljude poput Mihajlović, između ostalog i zbog njenih dobrih veza sa SAD“. Kako saznajemo, njena pozicija je sigurna, „bez obzira na to što nije po volji Moskve i proruski orijentisanih kadrova u SNS, poput Vladimira Đukanovića i dela opozicije, oličene u SRS i Šešelju“.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari