Mrdalj: Izvoz "vakcina diplomatije" izvan regiona 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Predsednik Aleksandar Vučić je uvideo da „vakcina diplomatiju“ može izvesti i van regiona, tako da se donacija Češkoj može posmatrati i iz ugla jačanja srpskog imidža uspešne zemlje u pogledu vakcinacije – ocenjuje za Danas politikolog Mladen Mrdalj, koji komentariše odluku Vlade Srbije da nakon posete predsednika republike Češkoj, toj državi donira 100.000 Fajzer vakcina „kao znak solidarnosti prema građanima te zemlje u borbi protiv epidemije korona virusa“.

Upitan da li donacija predstavlja neku vrstu zahvalnosti posle izvinjenja češkog predsednika Miloša Zemana za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije 1999. godine, Mrdalj odgovara da u tom kontekstu ovo sad izgleda i kao primer „ja tebi, ti meni“ momenta u srpskoj spoljnoj politici: neki vid reciprociteta.

– Treći momenat je pomoć češkom predsedniku, koji ovu donaciju može iskoristiti za sopstvenu promociju i kritiku češke vlade, koja se neuspešno nosi sa izazovima vakcinacije. Pretnja koja prati ovaj potez je da Srbija ovim skrene pažnju evropskih zvaničnika na negativan način: slaba Srbija šalje pomoć u EU, što može poslužiti Rusiji i Kini da pokažu kako EU slabi – objašnjava Mrdalj.

Direktor istraživanja ISAC fonda Igor Novaković kaže za Danas da se ne bi usudio da spekuliše da li je donacija neka vrsta zahvalnosti češkom predsedniku, jer je nakon Zemanove izjave stigla i izjava češkog premijera Andreja Bubiša, koji je kazao da se predsednik izvinio u svojstvu građanina, a ne kao prvi čovek države.

Novaković smatra da je donacija produkt sveukupne posete predsednika Vučića Češkoj Republici, uz podsećanje da on nije imao sastanak samo sa Zemanom. Prema njegovom mišljenju, to je dogovoreno na nekom drugom nivou.

– To bih tumačio kao gest kojim Srbija s jedne strane pomaže državi sa kojom ima bliske odnose, a s druge strane pomaže (svom) imidžu u regionu i šire – ocenjuje Novaković.

Upitan koliko je učinkovita ta takozvana „korona diplomatija“ koju primenjuje predsednik Vučić, on odgovara da je iz njegove perspektive to legitimno sredstvo za poboljšanje imidža zemlje. Kada su u pitanju efekti, Novaković kaže da je prerano govoriti o tome.

– To je s jedne strane dobar gest, naravno ako Srbija ima dovoljno vakcina za svoje potrebe, a s druge delotvoran diplomatski instrument za poboljšanje imidža. Ja to ne bih shvatao toliko negativno, čak naprotiv. Ako su potrebe građana Srbije zadovoljene, to je okej – navodi Novaković.

On dodaje da smo mi te vakcine platili i da se postavlja pitanje tog troška i završava komentarom „ali dobro, oni su tako odlučili“.

Podsetimo, predsednik Vučić je tokom posete Češkoj ponudio donaciju, što je premijer Češke Andrej Babiš prihvatio, istakavši tom prilikom da će im ta donacija pomoći da ubrzaju proces vakcinacije, preneo je FoNet. Babiš je prilikom posete Srbiji u februaru sa premijerkom Anom Brnabić obišao punktove za vakcinaciju na Beogradskom sajmu.

Poziv za kraj godine

U diplomatskim izvorima Danasu je rečeno da je Vučić pozvao češkog kolegu Miloša Zemana da poseti Srbiju krajem godine. Kada je reč o donaciji vakcina Češkoj, izvori našeg lista tvrde da ona nema mnogo veze sa izvinjenjem predsednika Zemana, već sa „izvrsnim međudržavnim odnosima“. Podsetimo, tokom posete češkog premijera Andreja Babiša Beogradu zimus, organizovana je njegova poseta i Beogradskom sajmu, gde je imao priliku da se uveri kako je u Srbiji organizovana vakcinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari