Vesna Pešić: Mržnja je sistematska i stub opstanka režima na vlasti 1Vesna Pešić Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Vlast i sam predsednik su uhvaćeni da su tražili usluge od Veljka Belivuka, uhapšenog kriminalca i njegove grupe. Za mnoge od nas koji pratimo šta se dešava u ovoj zemlji zapravo to nije iznenađenje, mi smo tu povezanost naslućivali. Uostalim, zar Belivuk nije bio zadužen za inaguraciju predsednika kada je davljena novinarka?, ocenjuje za Danas sociološkinja Vesna Pešić najnoviji nalet govora mržnje vlasti prema opoziciji, nastao povodom objavljivanja transkripta sa saslušanja vođe kriminalne grupe Veljka Belivuka u tužilaštvu, gde je govorio o svom odnosu sa državnim vrhom i drugim ljudima iz Srpske napredne stranke i o tome da je aktuelna vlast i sam predsednik Aleksandar Vučić od njega tražio usluge, u prethodnim godinama.

Reč je, između ostalog, o zastrašivanju navijača na tribinama do razbijanja građanskih demonstracija.

Kao reakciju na ovu vest, od premijerke Srbije, preko gotovo svih ministara, do samog Aleksandra Vučića, javnost je mogla da čuje optužbe i izrazit govor mržnje na račun opozicije i medija koji nisu pod njihovom kontrolom.

– Kad je Krik izašao sa iskazom Belivuka u tužilačkoj istrazi zaista je nastala panika u vrhovima vlasti i sada svim sredstvima pokušavaju da zataškaju sopstvenu aferu svim sredstvima, na svojim medijima, gde neprekidno i gotovo panično nastupaju i pokušavaju da se „peru“ – kaže Vesna Pešić.

Na pitanje zašto izražavaju, u ovom slučaju, ipak, nezabeležen govor mržnje prema nezavisnim medijima i opoziciji, Vesna Pešić kaže da je razlog tome pokušaj da vlast nabedi da opozicija i nezavisni mediji lažu, kako bi skinuli sa sebe neviđenu blamažu.

– Podsetiću da od samog početka Vučić pokazuje da ne podnosi opoziciju kao takvu, a to potiče od ideologije radikala, koje nikad niko nije ubrajao u demokratsku partiju, pa je ta podela na demokratsku opoziciju i autoritarnu vlast Miloševića plus SRS postojala od samog početka višestranačja. Njihovo razumevanje politike je uništiti neprijatelja. To su za vreme ratova bili drugi narodi sa kojima su ratovali, a kad su došli na vlast, nisu mogli da takvu politiku vode u regionu, sem bockanja i uznemiravanja o „srpskom svetu“. Dakle, nema više spoljašnje neprilatelja, da nastave politiku neprijatelja. A, pošto se njihova politika zasniva na sukobu, umesto spoljašnjeg neprijatelja kreću u bitku protiv unutrašnjeg neprijatelja, odnosno opozicije. Ta mržnja je sistemska, osnova njihovog shvatanja politike i na njoj sada održavaju vlast. Pogledajte Skupštinu koja se bavi samo blaćenjem opozicije. I svi malobrojni mediji koji daju šansu opoziciji i kritici režima su targetirani do uništenja – smatra sagovornica Danasa.

Vesna Pešić: Mržnja je sistematska i stub opstanka režima na vlasti 2
Detaljni pretresi: Privođenje pripadnika Belivukove grupe Foto: MUP Srbije

Kako dodaje, sada vidimo da je blaćenje opozicije intenzivirano kad su uhvaćeni kao naredbodavci Belivuka i njegove mafije, a ti je ogromna stvar i blamaža. Vlast je „podivljala“.

– Kako će se vaditi iz ovoga ako ne intezivirati napade na opoziciju i istaći da je to njeno maslo. Dakle, sada kada su uhvaćeni da je vrh vlasti sarađivao sa kriminalcima, koga će da napadnu nego opoziciju i da njoj podmeću intenziviranjem sistemske mržnjem. Važno je da se istakne da su mržnja i napadi na opoziciju sistemske prirode, to je jedan od stubova Vučićevog održavanja na vlasti. Ubiti neprijatelja – kritičare i opoziciju. To se ne može promeniti jer je suština njihove političke ideologije. Opozicija je za njih unutrašnji neprijatelj koji mora biti uništen mržnjom, napadima i svaljivanjem sopstvenih skandala i afera na nju – zaključuje Vesna Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari