Članovi Saveta bezbednosti UN će, u konsultacijama oko novog statusa Kosova, ravnopravno razmatrati i predloge zapadne trojke i predloge Rusije, saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Kako se navodi u saopštenju iz kabineta ministra Vuka Draškovića, „izuzetno je važno što Rusija u nacrtu svog dokumenta insistira na poštovanju teritorijalne celovitosti Srbije i što se zalaže za nastavak pregovora između Beograda i Prištine uz ‘uravnoteženo međunarodno posredovanje’“.

Članovi Saveta bezbednosti UN će, u konsultacijama oko novog statusa Kosova, ravnopravno razmatrati i predloge zapadne trojke i predloge Rusije, saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Kako se navodi u saopštenju iz kabineta ministra Vuka Draškovića, „izuzetno je važno što Rusija u nacrtu svog dokumenta insistira na poštovanju teritorijalne celovitosti Srbije i što se zalaže za nastavak pregovora između Beograda i Prištine uz ‘uravnoteženo međunarodno posredovanje’“. Trojka koju čine SAD, Britanija i Francuska se u nacrtu svog dokumenta poziva na poglavlje sedam Povelje UN koje se odnosi na „akcije u slučaju pretnje miru, povrede mira i akata agresije“. U saopštenju se navodi da je „upravo na osnovu glave sedam Povelje UN u junu 1999, posle vojne intervencije NATO, doneta važeća Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti koja je potvrdila teritorijalni integritet Srbije i koja obavezuje sve članice UN“. „Logičnim tumačenjem poglavlja sedam moglo bi se zaključiti da pretnje miru danas potiču jedino od onih koji nameravaju da nasilno prekrše Rezoluciju 1244 i na teritoriji Srbije, punopravne članice UN, proglase novu državu Kosovo“, zaključuje se u saopštenju.

AHTISARI: Nezavisnost samo uz rezoluciju

Stokholm – Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova Marti Ahtisari izjavio je agenciji Rojters da vlasti na Kosovu ne bi trebalo da proglašavaju nezavisnost bez usvojene rezolucije u Savetu bezbednosti UN, javio je BBC. Ahtisari se osvrnuo na prošlonedeljne najave pojedinih predstavnika kosovskih Albanaca da bi mogli da proglase nezavisnost s obzirom na to da bi Rusija mogla da stavi veto na predlog nove rezolucije koja bi se oslanjala na Ahtisarijev plan o nadgledanoj nezavisnosti Kosova. Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Marti Ahtisari boravi ove nedelje u Švedskoj i Nemačkoj u okviru napora da obezbedi što širu podršku za svoj plan za konačni status Kosova kojim se predviđa „nadgledana nezavisnost“ za Pokrajinu. Ahtisari je potom otputovao u sedište Svetske organizacije u Njujorku.

Kako se nezvanično saznaje iz diplomatskih izvora predstavnici zemalja-članica Saveta bezbednosti trebalo je da sinoć u Njujorku počnu i neformalne konsultacije o novoj rezoluciji o Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari