MSP SRBIJE: Beograd, Banjaluka, Sarajevo – Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da je Sporazum o dvojnom državljanstvu s Bosnom i Hercegovinom i dalje na snazi, jer je Srbija nastavljač međunarodnih sporazuma i ugovora koje su sklapale SR Jugoslavija i državna zajednica Srbija i Crna Gora.

MSP SRBIJE: Beograd, Banjaluka, Sarajevo – Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da je Sporazum o dvojnom državljanstvu s Bosnom i Hercegovinom i dalje na snazi, jer je Srbija nastavljač međunarodnih sporazuma i ugovora koje su sklapale SR Jugoslavija i državna zajednica Srbija i Crna Gora. Srbiju kao sledbenicu državne zajednice SCG prihvataju Ujedinjene nacije i sve države u svetu. Stoga MSP tražiti potpisivanje novog sporazuma s BIH, navodi se u dopisu Ministarstva inostranih poslova Srbije na zahtev našeg lista da odgovore koje će korake preduzeti povodom obaveštenja koje im je dostavilo Ministarstvo spoljnih poslova BIH prema kojem sporazum o dvojnom državljanstvu između dve države nije ostao na snazi posle razdruživanja SCG.

MUP: Dvojno državljanstvo ima 2.059 osoba

Na osnovu ugovora o dvojnom državljanstvu između SRJ i BIH koji je stupio na snagu 15. maja 2003. u državljanstvo Republike primljeno je 2.059. lica, navodi se u odgovoru koji je dostavljen Danasu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Ugovorom je, kako se navodi, predviđeno da dvojni državljanin ima sva prava koja ima i državljanin države ugovornice na čijoj teritoriji se nalazi i dužan je da ispunjava sve obaveze državljana te države ugovornice. „Napominjemo, takođe, da je Zakonom o državljanstvu propisano da se državljanin Srbije koji ima i državljanstvo strane države smatra državljaninom Republike Srbije kada se nalazi na teritoriji Republike, što znači da se status lica koja su državljanstvo stekla u skladu s navedenim Ugovorom neće menjati“, navodi se u odgovoru MUP.

Stav sličan beogradskom juče je izneo i Milorad Dodik, premijer Republike Srpske.
– Sporazum o specijalnim vezama sa Srbijom jasno je ratifikovan u Parlamentu BIH i on je na snazi, što razbija sve dileme koje ima ministar Sven Alkalaj. Dvojno državljanstvo sa Srbijom ostaje i niko nema pravo da ga stopira ili ukine – rekao je Dodik za Danas.
U ranijem saopštenju MIP BIH navodi se da „za razliku od multilateralnih sporazuma, kojima države naslednice mogu pristupiti polaganjem isprave o pristupu, nasleđivanje bilateralnih sporazuma u slučaju sukcesije jedne države zahteva saglasnost obe države ugovornice“, te da se BIH nije izričito sporazumela sa Srbijom o zadržavanju na snazi bilateralnog sporazuma o dvojnom državljanstvu koji je bio na snazi između BIH i državne zajednice SCG pre disolucije te državne zajednice. Ovakav stav izazvao je burne reakcije s obe strane granice. „Objašnjenja Ministarstva spoljnih poslova BIH nisu pravno utemeljena, jer je Srbija sledbenica državne zajednice Srbija i Crna Gora i njenih međunarodnih ugovora, uključujući i Sporazum o dvojnom državljanstvu s BIH“, navedeno je u saopštenju MSP Srbije.
Ana Trišić Babić, zamenica ministra inostranih poslova BIH, izjavila je za jučerašnje banjalučke Nezavisne da je ministar Sven Alkalaj postupio jednostrano, nezakonito i van svojih ovlašćenja kada je Beogradu poslao dopis.
– Ministarstvo inostranih poslova BIH nije nadležno za pitanje ugovora o dvojnom državljanstvu. Da je eventualno postojala varijanta da sporazum treba menjati za to bi bilo nadležno Ministarstvo civilnih poslova. U slučaju raskida sporazuma odluku donosi Ministarstvo civilnih poslova, odnosno Savjet ministara, a zatim je van snage stavlja parlament BIH – rekla je ona.
Milorad Dodik je za Danas posebno naglasio da se u presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu jasno precizira da je „Srbija pravni naslednik SRJ, odnosno SCG, te je u tom pogledu sve apsolutno jasno, te da je Sporazum na snazi“.
– Alkalaj je zloupotrebio položaj i podlegao zlonamernim Silajdžićevim patološkim pritiscima i revoltu na presudu iz Haga. Očigledna je namera da se na svim frontovima iz BIH napadnu RS i Srbija i da se povrede prava trećine građana BIH. Prekid Sporazuma i ukidanje dvojnog državljanstva bi mnoge ljude iz RS doveli u nezavidan i težak položaj jer bi se tretirali kao stranci u Srbiji – rekao je Dodik, dodajući da će zatražiti od relevantnih institucija da se utvrdi Alkalajeva odgovornost, kao i inicijativa za njegovu smenu.
Klub poslanika SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BIH pokrenuo je inicijativu za rekonstrukciju Savjeta ministara BIH kroz razrešenje ministra inostranih poslova Svena Alkalaja, zbog note koju je uputio MSP Srbije. Predsedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić rekao je da ova inicijativa ne može da bude uvršćena u dnevni red zasedanja koje je održano juče, jer nije na vreme dostavljena, ali da nema smetnji da se nađe na sledećoj sjednici.
U inicijativi koju je na početku jučerašnje sednice parlamenta obrazložio predsjedavajući Kluba poslanika SDS Momčilo Novaković navodi se da je Alkalaj učinio nekoliko grubih povreda Ustava, zakona i prakse. Podsećanja radi, Predsedništvo BIH zaduženo je za sprovođenje spoljne politike BIH, te pregovaranje i zaključivanje međunarodnih ugovora. Predsedništvo BIH je zaključkom od 14. juna 2006. prihvatilo da Srbija nastavlja državni kontinuitet državne zajednice SCG, čime je u skladu sa svojim nadležnostima prihvatilo i valjanost ranije ratifikovanih sporazuma. „Iz navedenog je vidljivo da je ministar, s jedne strane, prekoračio ovlašćenja, a s druge obmanuo javnost, te svojim pismom otvorio prostor za eventualno komplikovanje odnosa sa zemljom s kojom RS ima pravo na specijalne veze“, navedeno je u inicijativi za smenu Alkalaja.
Političke partije iz RS smatraju da predsedavajući Savjeta ministara BIH Nikola Špirić „treba da pokrene smenu Alakalaja zbog ozbiljnog diplomatskog prekršaja funkcionera koji bi svoj posao morao da radi u skladu sa Ustavom i zakonom“. Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić i bivši ministar inostranih poslova BIH rekao je da je nota Ministarstva inostranih poslova BIH upućena MIP Srbije čisto kršenje zakona i da ministar Sven Alkalaj „nije izdržao pritisak čoveka koji je na čelu Stranke za BIH“. Ivanić je ocenio da je reč o ličnoj frustraciji, dodatno pothranjenoj presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu o oslobađanju Srbije optužbe za genocid.
Ivanić je ponovio da je Srbija pravni naslednik Srbije i Crne Gore i da su svi sporazumi koje je BIH potpisala sa Srbijom i Crnom Gorom prešli na Srbiju, naglasivši da nijedan ministar nema pravo da donese odluku da taj sporazum ne važi.
I predsedavajući Predsedništva BIH Nebojša Radmanović je, kako prenose mediji, konstatovao da je Alkalaj prekoračio ovlašćenja ističući da je Predsedništvo BIH nadležno za spoljnu politiku i međunarodne sporazume, a nikako ministri pojedinačno.
– Predsedništvo BIH će zatražiti informacije o svim detaljima, kao i ko je, na koji način i povodom čega slao ovo pismo Ministarstvu inostranih poslova Srbije, nakon čega ćemo donijeti odluku šta dalje – najavio je Radmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari