Mustafa: Srbi ne pokazuju interesovanje za ZSO 1Foto: EPA

Kosovski portali danas prenose izjavu premijera Ise Mustafe na prištinskoj televiziji TV21, da Kosovo ne može uspostavi Zajednicu srpskih opština ako Srbi ne pokazuju interesovanje da se uključe u tu temu.

Takođe je rekao i da pitanje će vojska biti stvorena u saradnji sa Srpskom listom, a putem ustavnih amandmana.

„Imamo Asocijaciju opština, dakle, za nas nema razloga se formira još jedna Asocijacija u slučaju da da oni koji je zahtevaju nemaju volje i ne pokazuju interesovanje da sednu i rade na ovom pitanju. Srbija je stalno tražila povratak na ovu temu u Briselu, ali ne vidimo razlog se o tome ponovo raspravlja“, rekao je on.

Komentarišući transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snaga Kosova (OSK), Mustafa je rekao: „Mi ne slušamo Srpsku listu da li treba da stvorimo vojsku ili ne, ali mi slušamo naše strateške partnere i zajedno sa njima ćemo koordinirati rad  na ovom pitanju.“

On je dodao da NATO i dve američke misije na Kosovu rade sa BSK-om i pomažu im da postanu vojska. Prema procenama, kaže Mustafa, BSK je potpuno spremna za transformaciju, a to bi trebalo da se dogoditi putem ustavnih amandmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari