Građani Srbije u nedelju 21. januara biraju 250 poslanika Narodne skupštine Srbije. Na sedmim po redu višestranačkim izborima u posleratnoj Srbiji učestvuje 20 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih. Na listama ima ukupno 3.795 kandidata.
Izborna tišina počela je u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20:00 sati.

Građani Srbije u nedelju 21. januara biraju 250 poslanika Narodne skupštine Srbije. Na sedmim po redu višestranačkim izborima u posleratnoj Srbiji učestvuje 20 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih. Na listama ima ukupno 3.795 kandidata.
Izborna tišina počela je u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20:00 sati.
Pravo glasa na predstojećim izborima ima 6.652.105 birača, koji će to pravo moći da ostvare na 8.383 biračka mesta u Srbiji i 57 u inostranstvu u 33 zemlje na pet kontinenata.
Za glasanje u inostranstvu prijavilo se 31.370 birača, a u Zavodima za izvršenje zatvorskih sankcija 7.082 birača na 20 biračkih mesta.

Vojnici na izbore u smenama

Građani koji će 21. januara biti na odsluženju vojnog roka, vojnoj vežbi, ili imati obaveze u Vojsci Srbije, upisani su u posebne izvode iz biračkog spiska, a vojnici će na glasanje izaći organizovano, u smenama, kako bi nesmetano funkcionisale jedinica i ustanove, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Za profesionalne pripadnike Vojske, koji su 21. januara na dužnosti u komandama i jedinicama, usklađeno je vreme smena dežurstava kako bi se svima omogućio izlazak na izbore, a vojnici koji se nalaze na redovnom odsustvu glasaće na biračkim mestima na kojima su upisani u birački spisak. Komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije koje organizuju učešće vojnika na parlamentarnim izborima dostavile su posebne izvode opštinskim ili gradskim upravama na čijoj se teritoriji nalaze i utvrdile biračka mesta na kojima će glasati upisani u posebne izvode. Ta biračka mesta, na kojima će glasati vojnici određene jedinice ili ustanove, objavljena su u Službenom glasniku.

Biračka mesta se otvaraju u 07:00 sati i moraju biti neprekidno otvorena do 20:00. Zakon nalaže da se najkasnije pet dana pred izbore svakom biraču obavezno dostavlja obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora, s brojem i adresom biračkog mesta na kojem glasa i brojem pod kojim je upisan u izvod iz biračkog spiska.
U prostoriji u kojoj se glasa može da bude prisutno onoliko birača koliko ima obezbeđenih mesta za tajnost glasanja.
Kada dođe na biračko mesto, birač saopštava biračkom odboru ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet. Birač ne može da glasa bez podnošenja dokaza o svom identitetu. Kada mu se utvrdi identitet birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić. Potom se birač obeležava specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke kao znak da je već glasao.
Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu, a izjašnjava se zaokruživanjem rednog broja ispred naziva te liste.
Građanima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju, propisano je Zakonom o izboru narodnih poslanika. Ako se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje se na tom biračkom mestu ponavlja.
Zakonom je zabranjeno na biračkom mestu koristiti pejdžere, mobilne telefone i druga sredstva veza i komunikacija.
Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.
Zbirna izborna lista, s nazivima izbornih lista i imenima svih kandidata, mora za vreme glasanja biti vidno istaknuta na biračkom mestu.
Pripadnici policije na dužnosti mogu da uđu na biračko mesto samo ako su na biračkom mestu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari