Savet bezbednosti UN trebalo je juče da razmotri izveštaj misije tog tela o nedavnoj poseti Beogradu i Prištini, saopšteno je na veb sajtu tog tela.
Izveštaj je na sednici Saveta bezbednosti trebalo da podnese šef misije Saveta bezbednosti, belgijski ambasador u UN Johan Verbeke.

Savet bezbednosti UN trebalo je juče da razmotri izveštaj misije tog tela o nedavnoj poseti Beogradu i Prištini, saopšteno je na veb sajtu tog tela.
Izveštaj je na sednici Saveta bezbednosti trebalo da podnese šef misije Saveta bezbednosti, belgijski ambasador u UN Johan Verbeke. Misija je od 25. do 28. aprila boravila u Briselu, Beogradu, Prištini i Beču kako bi se upoznala s realnom situacijom na terenu. Misija je posetila i neke srpske i mešovite enklave na Kosovu i razgovarala sa srpskim, kosovskim i evropskim zvaničnicima, kao i sa specijalnim izaslanikom UN Martijem Ahtisarijem na osnovu čijeg plana Zapad želi da sačini novu rezoluciju o Kosovu koja bi zamenila staru 1244.
Ahtisari je u svom planu preporučio nadgledanu nezavisnost Kosova, čemu se protive Srbija i Rusija koja je pozvala na dalji nastavak pregovora i koja preti eventualnom upotrebom veta u Savetu bezbednosti. Zvaničnici tvrde da su SAD i njeni evropski saveznici već skicirali elemente nove rezolucije kojom bi Kosovo dobilo nadgledanu nezavisnost. Očekuje se da se pitanje Kosova reši ovog leta, najverovatnije tokom ili posle samita G8 u Nemačkoj početkom juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari