Glasovima 133 poslanika vladajuće većine koju su činili poslanici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije/Nove Srbije i G17 Plus, 15. maja, pola sata pre isteka roka, formirana je druga po redu vlada Vojislava Koštunice, koja sutra navršava 100 dana rada.
Koalicioni sporazum između vladajućih stranaka ni posle sto dana funkcionisanja Vlade nije potpisan zato što još, prema nezvaničnim izvorima, nije postignuta saglasnost o terminu i ključnim principima održavanja predsedničkih i lokalnih izbora i podeli nadležnosti nad javnim preduzećima.

Glasovima 133 poslanika vladajuće većine koju su činili poslanici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije/Nove Srbije i G17 Plus, 15. maja, pola sata pre isteka roka, formirana je druga po redu vlada Vojislava Koštunice, koja sutra navršava 100 dana rada.
Koalicioni sporazum između vladajućih stranaka ni posle sto dana funkcionisanja Vlade nije potpisan zato što još, prema nezvaničnim izvorima, nije postignuta saglasnost o terminu i ključnim principima održavanja predsedničkih i lokalnih izbora i podeli nadležnosti nad javnim preduzećima.

Koštunica i Đelić 29. avgusta predstavljaju izveštaj

Predsednik i potpredsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i Božidar Đelić predstaviće 29. avgusta izveštaj o prvih 100 dana rada Vlade, izjavio je agenciji Beta šef kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović. Od 30. avgusta svakoga dana, u 11 i 13 sati, u zgradi Vlade Srbije biće održane konferencije za medije na kojima će ministarstva predstaviti svoje aktivnosti u prvih sto dana mandata. Mihajlović je potvrdio da će 23. avgusta, posle dvonedeljne pauze, biti održana redovna sednica Vlade Srbije.

Za tri meseca vladanja nastavljene su evropske integracije i odloženo je rešavanje statusa Kosova. Mandatar Vojislav Koštunica u parlamentu je, podnoseći ekspoze pre izbora vlade, izložio pet ključnih principa, među kojima je kao najvažniji naveo politiku prema Kosovu.
– Vlada upozorava da eventualno priznanje nezavisnosti Pokrajine ni u kojem slučaju ne može biti predstavljeno kao čin prijateljstva prema Srbiji, zato što može značiti samo čin najdubljeg mešanja u unutrašnje stvari druge zemlje – kazao je Koštunica u ekspozeu.
Iako je bilo najavljivano da će se to desiti do kraja maja, Savet bezbednosti UN nije razmatrao Ahtisarijev plan, rešavanje statusa Kosova je odloženo i odlučeno je da se organizuje nova runda pregovora o Kosovu. Ministri iz redova DSS poslednjih nedelja učestalo su počeli da upozoravaju da SAD, odnosno, NATO, treba da odustanu od stvaranja vojne NATO države na prostoru Kosova. Među ključne zadatke nove vlade, Koštunica je u ekspozeu nabrojao i evropske integracije, saradnju s Hagom, ekonomski razvoj i suzbijanje kriminala i korupcije.
Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju nastavljeni su 13. juna, dok je saradnja sa Haškim tribunalom nastavljena izručivanjem dvojice optuženika. General u penziji Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir uhapšen je, kako je saopšteno, u Republici Srpskoj, dok je bivši general MUP Srbije Vlastimir Đorđević uhapšen u Crnoj Gori. Obe akcije su izvedene u saradnji lokalnih policija i službi bezbednosti sa MUP Srbije i BIA.
U prvih sto dana ponovo su odložene privatizacije velikih sistema – Naftne industrije Srbije i Elektroprivrede Srbije, a pozvane su konsultantske kuće da se jave na konkurs za privatizacionog savetnika za Jat. Ukinut je porez na kupovinu prvog stana i usvojene su subvencije za zemljoradnike od po sto evra po hektaru obradive zemlje i uvedena je tromesečna zabrana izvoza žita.
Višegodišnja istraga o švercu cigareta rezultirala je hapšenjem pripadnika tri grupe, kojima su rukovodili odbegli Stanko Subotić, Mirjana Marković i Marko Milošević. Vlada je za prvih 100 dana stigla i da ode na odmor. Iako je zvanično saopšteno da pauze neće biti, sednice nisu održane 9. i 16. avgusta, a većina članova Vlade bila je na putu.
Vladimir Goati, politički analitičar, kaže za Danas da je ova vlada ispravila pogrešne političke odluke prethodne vlade kada je reč o evropskim integracijama jer je proces pridruživanja nastavljen.
– Krenuli smo u jedan polukorak napred ka Evropi i to je očigledno. Da se po svaku cenu status KIM definiše na prihvatljiviji način od onoga kako je ranije bilo najavljivano od predstavnika međunarodne zajednice i tu je objektivno gledano ostvareno postignuće – kaže Goati.
On ističe da Vlada deluje daleko homogenije nego što je ranije bio slučaj.
– Na jednom pramcu je premijer koji vodi politiku definisanja statusa KIM, a na drugom potpredsednik koji se brine o evropskim integracijama, što dokazuje da je izvršena podela posla – kaže Goati.
Prema rečima Miroslava Prokopijevića, direktora Centra za slobodno tržište, najveće dostignuće ove vlade je što je nisu formirale SRS i DSS već stranke građanske opcije.
– Svakako da treba pozdraviti nastavak pregovora o pridruživanju EU, ali treba istaći da se u realnoj politici ne radi mnogo na ostvarenju tog cilja jer političke aktivnosti ne idu u tom pravcu. Jedan deo vladajuće koalicije pokušava da obnovi hladan rat i zaoštri odnose sa Zapadom. U ekonomskom smislu, loš potez je usvajanje budžeta koji je inflatoran, populistički i preteći – ističe Prokopijević.
Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ocenio je juče da kriminal i korupcija nikada nisu dostigli tako visok stepen kao što je danas u vreme vlade Vojislava Koštunice i Božidara Đelića. On je agenciji Beta rekao da je vlada Koštunica-Đelić pokazala da nema jasnu političku strategiju o Kosovu, nema jasan odnos prema NATO ni prema „našim ruskim partnerima“.
– Težak ekonomski položaj građana, sve veće siromaštvo, narastajuća korupcija i kriminal sigurno nisu preporuka i svakako ne dobra ocena za rad vlade Koštnica-Đelić – naveo je generalni sekretar SRS.
Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović kaže da je mandat obeležila stranačka podeljenost u vladajućoj koaliciji povodom mnogih pitanja, a u poslednje vreme i o Kosovu. On je rekao da se ta podeljenost mnogo vidi i da je to loše za građane Srbije, a da ima utisak da ministri insistiraju više na svom stranačkom programu nego na nečemu što je zajedničko, a važno za Srbiju.
– Jedina dobra stvar koju je Vlada uradila je rad oko Kosova, ali nažalost i oko tog pitanja u proteklih nekoliko dana došlo je do podeljenosti tako da se i taj problem dovodi u pitanje – rekao je Obradović.
– Rad Vlade Srbije u prvih 100 dana bio je iznad očekivanog, a na skali od jedan do pet Vlada bi zaslužila ocenu četiri – izjavio je stručni saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić. Najveći uspeh je što vlada, napravljena istorijskim koalicionim sporazumom, uopšte postoji kao takva, što funkcioniše i što reforme nisu stale, rekao je Nikolić. Za najveći ekonomski uspeh Vlade Srbije u prvih 100 dana Nikolić smatra rast bruto domaćeg proizvoda, koji će, po njegovom mišljenju, ove godine biti jedan od najvećih u regionu. Pozitivno je ocenio i rast udela grinfild investicija, koje trenutno čine oko 30 odsto, u ukupnom stranom ulaganju. Među uspehe je svrstao i rast produktivnosti, kao i zaustavljanja pada zaposlenosti. Nikolić očekuje da bi krajem godine i kreditni rejting zemlje mogao da se poboljša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari