Posmatrajući sa strane, čini se kao da je Beograd odustao od pokušaja da zadrži Kosovo u okvirima Srbije i da je trenutno cilj srpske vlasti samo da dogovori najbolje moguće uslove života za Srbe koji tamo žive, ističe u razgovoru za Danas Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSEE).


Prema njegovim rečima, predstavnici Vlade Srbije i dalje insistiraju na tome da neće priznati kosovsku nezavisnost, iako se u svakom pogledu ponašaju tako da deluje kao da je Kosovo nezavisna država.

– To samo otvara pitanje kada će i na koji način Srbija zvanično priznati nezavisnost Kosova. To možda i nije toliko važno u ovom trenutku. Smatram da je mnogo važnija činjenica da proces normalizacije odnosa, koji je u toku, predstavlja značajnu šansu za građane Srbije da se suoče sa realnošću da je Kosovo nezavisno – ocenjuje Lindzi.

On dodaje da su, prema svim izgledima, Beograd i Priština na pomolu da potpišu sporazum i da se uprkos različitim izjavama dve strane može očekivati da će se za nedelju ili dve saopštiti da je dogovor postignut.

– Ono što znamo jeste da je dogovorena okvirna verzija sporazuma, koja je bazirana na ideji o nedeljivosti Kosova i formiranju neke vrste zajednice srpskih opština, navodi naš sagovornik.

Glavni problem, kako kaže, dosad je bio strah Prištine da će srpskim opštinama biti garantovana izvršna vlast po uzoru na Republiku Srpsku. Lindzi, međutim, napominje da je taj strah neosnovan, „jer se to neće desiti“.

– Niko nije predlagao da se zajednici srpskih opština na Kosovu daju veća ovlašćenja u okviru kosovskih institucija. To bio recept za propast. S druge strane, ne postoji nijedan razumljiv razlog zašto oblastima gde su Srbi većinsko stanovništvo ne bi trebalo dati visok stepen autonomije u mnogim oblastima – dodaje Lindzi.

Širom Evrope, ističe Lindzi, postoje mnogi modeli uspešnih autonomija, kao što su Južni Tirol i Olandska ostrva, koje imaju slobodu da samostalno uređuju svakodnevni život, ali nemaju mogućnost veta kada je reč o nacionalnoj politici. Prema njegovom viđenju, Priština bi trebalo da pokaže veću fleksibilnost što se tiče opština, naročito što Srbija više ne pominje podelu Kosova.

– Čim je Beograd pokazao spremnost da razgovara o autonomiji Srba umesto podele, trebalo je predočiti najvelikodušniju moguću ponudu – naglašava Lindzi. On smatra da bi na kraju, imajući u vidu dosadašnje napore Beograda, bila „nepravda ukoliko Srbija ne bude dobila datum pregovora u junu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari