Na potezu suštinski pobednik - Aljbin Kurti 1Foto: EPA/ Valdin Xhemaj

Najveće iznenađenje kosovskih izbora od 11. juna je novoregistrovana politička stranka – Pokret Samoopredeljenje, na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

Pokret Samoopredeljenje je na ove izbore izašao samostalno, a zauzeli su drugo mesto sa 27,16 odsto osvojenih glasova, gotovo dvostruko više nego na izborima 2014. godine, te se može zaključiti da su oni jedini pravi pobednici ovih izbora. Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, stručnjak za privredu školovan na Harvardu, njihov je član. Stranka koja je odranije poznata po incidentima u Skupštini Kosova, kao i po svojim oštrim stavovima protiv stvaranja Zajednice srpskih opština i razgraničenja sa Crnom Gorom, sada postaje ključni koalicioni partneri vidljivo ublažava svoju agresivnu retoriku.

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo rekao je za Demostat da ko god da formira vladu imaće zakonsku obavezu da stvori uslove za nesmetan rad Specijalnog suda.

„Za rad suda nije bitno da mu se samo formalno omogući funkcionisanje, već i da se stvori klima u kojoj će se svedoci osećati slobodno i moći otvoreno da iznose svoja saznanja tokom procesa. Takođe, važno je da se istrage na terenu nesmetano odvijaju, nova vlast će za to biti odgovorna. U tom pogledu, problem može biti to što će u vladi, kako god da bude sačinjena, vrlo verovatno biti partije koje nisu glasale za osnivanje suda i/ili one koje na čelu imaju bivše pripadnike OVK. Sve to predstavlja potencijal za opstrukciju njegovog rada“, kaže Stjepanović.

Naš sagovornik ističe da je za rad Specijalnog suda za OVK važno i ko je na vlasti u Srbiji, ne samo na Kosovu. „Prvo zbog toga što se suđenja za zločine nad albanskim civilima ne smeju zaustaviti (a u strahovitom su opadanju) uporedo sa početkom procesa za zločine počinjene od strane OVK. I drugo, zbog toga što se od Srbije očekuje da pomogne Specijalnom sudu dostavljanjem najkvalitetnijih mogućih dokaza. To je ispit na kojem je već jednom pala – onda kada je trebalo pomoći tužiocima Haškog tribunala u predmetima Limaj, Haradinaj i dr. Ne čini se da će stvari ovog puta biti bolje, budući da je Srbija još 2015. godine oformila Radnu grupu za prikupljanje dokaza o zločinima OVK i saradnju sa Specijalnim sudom. Od tada do danas, nismo čuli da je Radna grupa bilo šta uradila, pa postoji bojazan da će dokazi koje navodno prikuplja biti – nikakvi“, zaključuje Stjepanović.

Sagovornik Demostata, politikolog Vladimir Živković, smatra da Ramuš Haradinaj nije suštinski pobednik ovih izbora i da je sigurno očekivao bolji rezultat, kao i da se njegov ucenjivački potencijal značajno smanjuje.

U tom pogledu, iako je iskustvo pokazalo da su na Kosovu moguće koalicije svakog sa svakim, teško je očekivati koaliciju dva suprotstavljena tabora, jer će tu biti previše „gladnih usta“, te se mogu očekivati duboki razdori među političkim liderima koji dominiraju na Kosovu poslednjih godina.

I Živković takođe naglašava da će posebno biti zanimljiva uloga Pokreta Samoopredeljenje, koje figurira kao retko nekorumpirana i nepotrošena politička opcija i kao suštinski pobednik izbora, a čini se da su u win/win situaciji za formiranjem Vlade. „Oni su u usponu počevši od izbora Špenda Ahmetija za gradonačelnika Prištine i dramatičnog porasta izbornog procenta na ovim izborima i čini se da je ovo početak kraja starih elita na Kosovu“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari