U Beču bi danas trebalo da se održi treća runda u novoj fazi pregovora Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova i Metohije kojima posreduje „trojka“ Kontakt grupe. Kao i na prethodnom susretu, u Briselu pre nedelju dana, pregovarače Beograda trebalo bi da predvodi ministarski „dvojac“ Slobodan Samardžić, ministar za KIM, i Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, a prištinske pregovarače predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Agim Čeku.

U Beču bi danas trebalo da se održi treća runda u novoj fazi pregovora Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova i Metohije kojima posreduje „trojka“ Kontakt grupe. Kao i na prethodnom susretu, u Briselu pre nedelju dana, pregovarače Beograda trebalo bi da predvodi ministarski „dvojac“ Slobodan Samardžić, ministar za KIM, i Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, a prištinske pregovarače predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Agim Čeku. Po svoj prilici, osim poznatih predloga Beograda da se razgovara o statusu Pokrajine, i Prištine koja traži raspravu o međudržavnim odnosima i saradnji Srbije i Kosova, na stolu će se naći i papir posredničke trojke s predlogom o 14. zajedničkih tačaka.
Kako je Danasu nezvanično rečeno, današnjim direktnim razgovorima Beograda i Prištine, koji počinju oko podneva, prethode odvojeni pripremni susreti obe strane s članovima „trojke“. Prištinski tim je u subotu u Beč krenuo preko Pariza, gde se sreo s Bernarom Kušnerom, francuskim ministrom spoljnih poslova, koji je krajem prošle nedelje primio i šefa srpske diplomatije Jeremića, a za 4. novembar najavio susret i sa beogradskim pregovaračkim timom. Kušner je tokom vikenda najavio da će s obe pregovaračke strane u Parizu razgovarati o „perspektivama koje će ponuditi dokument koji će biti predat 10. decembra generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu“. Uoči današnjih bečkih pregovora Vladimir Titov, zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, juče je, u okviru svoje balkanske turneje, razgovarao sa srpskim zvaničnicima.

Trupe SAD s Kosova u Avganistanu?

Kijev – Ministar odbrane SAD Robert Gejts razmotriće premeštanje američkih trupa s Kosova u Avganistan ako ostale članice NATO ne ispune obećanje da će poslati dodatne trupe u tu zemlju, rekao je juče jedan američki zvaničnik. Gejts, koji boravi u Ukrajini gde će od istočnoevropskih zemalja tražiti pomoć za operacije u Avganistanu, najpre je razmatrao opciju da zapreti povlačenjem s Kosova pre skupa ministara odbrane članica NATO ove nedelje u Holandiji, rekao je taj zvaničnik. Ipak, prema savetu visokih vojnih oficira, šef Pentagona krajem ove nedelje produžio je učešće vojnika SAD na Kosovu do leta 2008. godine. Ako, međutim, saveznici iz NATO do tada ne pošalju više vojnika, trenera i opreme u Avganistan, Vašington će razmotriti povlačenje svojih 1.600 vojnika iz Kfora. Beta-Rojters

Tokom proteklog vikenda više prištinskih i beogradskih medija objavilo je sadržaj dokumenta posredničke trojke Kontakt grupe u kojem se nudi 14 zajedničkih tačaka za pregovore i koji bi „trebalo da posluži kao osnova za današnji nastavak razgovora u Beču“. U izveštajima se tvrdi da posrednička

„O saradnji dve susedne zemlje“: Fatmir Sejdiu i Agim Čeku

trojka konstatuje da „nema povratka na period od pre 1999, odnosno da Beograd neće vladati Kosovom, niti će ponovo uspostavljati fizičko-vojno, ili administrativno prisustvo u Pokrajini“. U predlogu „trojke“ navodi se i da će „Kosovo biti potpuno samostalno u finansijskom smislu i da će moći da, bez mešanja Beograda, sklapa aranžmane sa međunarodnim finansijskim institucijama“. Jedna od tačaka je i da će „Beograd i Priština razvijati ‘posebne odnose“ i nastaviti, ali odvojeno, procese evroatlantskih integracija“.
Prema izveštajima medija, u papiru ‘trojke’ „nema predloga za budući status Kosova, niti se, kao moguća opcija, pominje nezavisnost“, ali se navodi „veći broj oblasti u kojima se očekuje daleko bolja saradnja Beograda i Prištine – energetika, socijalna zaštita, zaštita manjina i kulturnog nasleđa, borba protiv organizovanog kriminala, kao i zajedničko rešavanje problema izbeglih i nestalih“. Članovi „trojke“ smatraju da bi „dobru saradnju osigurala zajednička tela koja bi bila formirana na predlog Beograda i Prištine“. Dokument predviđa i nastavak međunarodne civilne i vojne misije u Pokrajini. Pozivajući se neimenovane izvore u EU, prištinski dnevnik na albanskom jeziku Koha ditore piše da se „dokumenat sa 14 tačaka ne može interpretirati kao ponovno otvaranje plana Martija Ahtisarija, ali da se može oceniti kao pomoć za rešavanje tehničkih pitanja koje se pominju i Ahtisarijevom prelogu“. U EU kažu da je papir posredničke trojke „sledeći korak“ u pregovaračkom procesu, a ne „baza za budući status Kosova“.
– Posrednička trojka pokušava da i Beograd i Prištinu vrati na temu. Reč je tehničkim pitanjima i standardima, a manje o statusu, na čemu insistira Beograd. Ovaj dokument je rezultat rada ‘trojke“ – to je ono što je ona videla kao zajedničke tačke u dosadašnjim pregovorima, ali i reagovanje na najave Beograda da će na KIM organizovati izbore za Srbe s jasnom porukom da neće administraciju Srbije na KIM – kaže za Danas Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose“.
Na pitanje da li je „trojka“ imenovana da radi na rešavanju budućeg statusa KIM predlažući tehničke teme izašla iz mandata; Janjić odgovara odrečno. On napominje da je „osnovni mandat ‘trojke’ da pokuša da dođe do boljih ideja od onih koje je Ahtisari predložio“.
– Ovo su razgovori u okviru tehničkih pregovora i konsultacija u SB šta da se odluči po pitanju Ahtisarijevog plana. ‘Trojka’ nije dobila novi mandat, ona ima isti mandat kakav je imao i Marti Ahtisari kao posrednik. Nov je samo oblik razgovora. Ahtisari je davao pregovaračima papir pre razgovora i držao pregovarače zajedno. ‘Trojka’ daje papir posle susreta i obe pregovaračke strane uglavnom drži odvojeno po sobama, osim kad iznose predloge kada su zajedno. Taj model će se najverovatnije primeniti i na završnoj konferenciji koja bi trebalo da se održi krajem novembra i početkom decembra – objašnjava Janjić.
Tokom prošlog vikenda Slobodan Samardžić izjavio je da je status KIM jedina tema razgovora za srpski pregovarački tim. Samardžić ističe da „srpska delegacija neće pristati na zamenu teme pitanja statusa nekim drugim pitanjima“, kao i da se „o odnosima Beograda i Prištine može razgovarati samo u odnosima rešenog statusa“.
U gostovanju na RTS on je objasnio da je „to opšti dokument sa 14 tačaka koji bi trebalo da bude povod za dalji rad“.
– Mi ćemo u Beču razgovarati o tom dokumentu, naša delegacija se potpuno spremila da na njega da svoj odgovor – poručio je Samardžić.
U prištinskom timu koji je konsultacije pred pregovore održao uoči puta u Pariz, tvrde da nisu zvanično dobili dokument posredničke trojke“. Prema rečima Fatmira Sejduia, „Priština nije dobila nikakvo pismo koje spominju mediji i neće biti odstupanja od stava da Kosovo mora biti nezavisno“. Sejdiu je najavio da će predstavnici Prištine danas u Beču „nastaviti elaboraciju memoranduma o dobrosusedskim odnosima Kosova sa Srbijom, kao dve suverene države“, ali nije isključio mogućnost da „trojka“ predstavi neke od svojih zaključaka o dosadašnjim pregovorima.
Agim Čeku je pred polazak u Beč izjavio da „prema njegovim saznanjima ‘trojka’ pokušava da izađe s nekim zajedničkim tačkama kako bi pripremila izveštaj, ali to ne znači ponovno otvaranje Ahtisarijevog paketa“. Pomenuvši jednu od tačaka dokumenta u kojoj se kaže da „Beograd nikada više neće vladati Kosovom“, Čeku je objasnio da je „reč o pitanjima koja se tiču perioda posle statusa, čiji je cilj da se približi saradnja dve susedne zemlje, kako bi i nezavisnost i stabilnost bile održive“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari