Na stolu, u nastavku dijaloga, i formiranje ZSO 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Nastavak dijaloga je početak pregovora o temama koje su deo sporazuma postignutih između Kosova i Srbije uz posredovanje EU, a koji nikada nisu sprovedeni, objavio je portal Kosovo Onlajn, pozivajući se na saznanja prištinske Gazete Ekspres iz Brisela.

Kako javlja Gazeta Ekspres, u nastavku dijalog u Briselu biće razmatrano pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), sporazuma koji EU i države članice zahtevaju da Kosovo sprovede.

Zahtev za sprovođenje sporazuma potpisanih u okviru briselskog dijaloga, kako navodi Gazeta, odnosi se i na Srbiju.

„Evropska unija i zemlje članice očekuju da će strane implementirati sve sporazume postignute u prošlosti. Nerešena pitanja prethodnih sporazuma biće rešavana paralelno sa budućim pregovorima za sveobuhvatni sporazum“, izjavila je portparolka EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Nabila Masrali.

Gazeta Ekspres navodi da je EU je poslala poruku protivnicima dijaloga koji je započet u Briselu, podsećajući na poziv specijalnog izaslanika za dijalog Mirsolava Lajčaka tokom posete Prištini da ostave po strani partijske interese i da budu jedinstveni u dijalogu sa Srbijom.

Navodi se da EU smatra da je evropski put Kosova i Srbije povezan sa dijalogom kojim posreduju i ističe da će EU raditi sa obe strane na sporazumu o normalizaciji odnosa i na rešavanju svih otvorenih pitanja.

„EU kao posrednik dijaloga sarađivaće sa stranama na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, rešavajući sva nerešena pitanja. Put ka EU za obe strane ide kroz dijalog kojim posreduje EU“, navela je Masrali.

Povodom kritika oko sastanka u Briselu, oglasio se i premijer Kosova Avdulah Hoti, rekavši da teme o kojima je razgovarao nemaju nikakve veze sa tehničkim dijalogom, prenosi Kosovo Onlajn.

„Ne postoji tehnički dijalog. Postoji dijalog samo za konačni sporazum o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa između dve zemlje“, poručio je Hoti.

U vezi tema o kojima se razgovaralo u okviru sastanka 16. jula u Briselu, sastaće se i tehničke grupe Kosova i Srbije ove nedelje u Briselu kako bi više razgovarale o tome.

Uoči početka ovih sastanaka, Hoti je danas imenovao Skendera Hisenija za koordinatora u briselskom dijalogu.

Sastanci na visokom nivou između Kosova i Srbije, kako je potvrdio visoki predstavik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, biće nastavljeni u septembru sa drugim temama.

Borelj je naglasio da je ovo tek početak rada sa Kosovom i Srbijom.

Skupština Kosova je 10. maja 2012. izglasala četiri preporuke o nestalim osobama sa zahtevom da Vlada Kosova uslovi dalje razgovore sa Srbijom razjašnjavanjem sudbine nestalih, podseća Kosovo Onlajn.

Takođe je 4. decembra 2012. godine postignut dogovor između Kosova i Srbije o razmeni službenika za vezu radi identifikovanja i obezbeđivanja načina za transparentan promet novca kao podršku srpskoj zajednici na Kosovu, uspostavljanju posebne multietničke policijske jedinice u okviru kosovske policije koja će biti odgovorna za zaštitu verskog i kulturnog nasleđa, kao i nastavak rada u energetici i telekomunikacijama na ekspertskom nivou.

U ovim zaključcima, kako se navodi, zatraženo je intenziviranje saradnje odgovarajućih komisija u vezi sa nestalim osobama.

Uprkos svim ovim sporazumima, ni posle 21 godinu još se ništa ne zna o sudbini preko 1.640 nestalih u poslednjem ratu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle sastanka sa Hotijem u Briselu rekao da kosovska strana treba da pokaže lokacije na kojima smatra da mogu biti tela nestalih i da će Srbija zajedno sa EU izvršiti pretragu na tim lokacijama, ali je naglasio i da Srbija traži da Kosovo otvori arhive OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari