Nacionalističke, opozicione stranke "brane" srpstvo negiranjem genocida 1(BETAPHOTO/Press centar UNS/MO)

Koalicija NADA, koju čine Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, pozvali su danas lidere svih stranaka u Srbiji da potpišu Deklaraciju podrške srpskom narodu u Republici Srpkoj, apelujući na jednistvo u suprostavljanju da se „kroz skandaloznu, totalitarnu odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovni Valentina Incka ozakoni laž da se u Srebrenici dogodio genocid“.

– U Srebrenici se nije dogodio zločin genocida,  presuda suda u Hagu je politička, za nju nije bilo pravnih argumenata, rekao sam to hiljadu puta i ponoviću još toliko. Ako bi se prihvatila ta laž temelji RS bili bi krhki, muslimanski političari redovno napadaju RS da je genocidna tvorevina – naglasio je predsednik DSS Miloš Jovanović, na konferenciji za novinare.

On je naveo da „mora biti poništen zakon o kažnjavanju negiranje genocida u Srebrenici, koji je nametnuo Inck“.

Predsednik POKS Žika Gojković istakao je da se i ovde u Srbiji mora pokazati jedinstvo kakvo su politički lideri u RS pokazali, napominjući da je Inckova odluka  „najjači pritisak na srpski narod u RS od rata“.

U Deklaraciji se navodi da se njeni potpisnici „obavezuju na bezuslovnu političku i svaku drugu vrstu podrške RS u njenoj borbi da zaštiti svoje pravo na postojanje kao ravnopravnog entiteta i pravo njenih gradjana na slobodu mišljenja i govora“.

U njoj se ističe da će političke organizacije, postpisnice, podržati „sve odluke koje jedistveno donesu političke organizacije srpskog naroda u RS, a da će svaku dalju odluku medjunarodnih činilaca protivno interesima RS smatrati činom neprijateljstva prema Srbiji“.

Podsetimo, vlast u Srbiji, koju većinski čine Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, naslednice stranaka pokojnog diktatora Slobodana Miloševića i osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, unazad već deset godina, od kada su Aleksandar Vučić i Ivica Dačić na vlasti, relativizuju i negiraju genocid u Srebrenici. Takođe, nemali broj osuđenih ratnih zločinaca u Hagu je po povratku i okončanju zatvorskih kazni, našao uhlebljenje i privilegije upravo u ovim partijama, a pojedini su nastavili da promovišu ratno zločinačku ideologiju kroz pisanje knjiga koje su podržane ili čak i finansirane od strane državnih institucija.

Upadljivo ćutanje NADE, Zavetnika… oko sprege vlasti i kriminala

– Smatram da je potrebno i u Srbiji imati jedinstvo oko tako važnog pitanja. Ujedno, pozivam DSS i POKS kao i sve druge opozicione stranke da zajedno pritisnemo institucije da hitno reše slučaj veza državnog vrha sa kriminalom. To je podjednako važno pitanje, a vrlo je upadljivo ćutanje koalicije NADA, Zavetnika i sličnih političkih opcija koje imaju pristup medijima sa nacionalnom frekvencijim i tamo ni sekund vremena ne posvećuju temi dokazanih veza državnog vrha sa surovim ubilačkim klanom – kaže za Danas Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, u odgovoru na pitanje da li će potpisati ili podržati deklaraciju DSS i POKS.

Ko kaže da su Srbi ili RS genocidni – u zatvor

Boško Obradović, predsednik Dveri, s druge strane, za naš list kaže da ovaj pokret apsolutno podržava donošenje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske po kom će se kaznom zatvora kažnjavati svi koji Srbe i Republiku Srpsku nazovu genocidnim. Takođe, dodaje on, podržavamo i drugu najavljenu skupštinsku odluku o odbacivanju primene nametnutih izmena krivičnog zakona koje su delo odlazećeg kolonijalnog upravnika u BiH Valentina Incka, a kojima će biti kažnjen svako ko tvrdi da se u Srebrenici nije desio genocid.

– Srpski pokret Dveri osuđuje sve zločine počinjene u građanskom ratu na prostorima bivše SFRJ bez obzira ko je počinilac, ali neće pristati na nametanje etikete genocida i genocidnog naroda Srbiji, RS i srpskom narodu ili najvišim državnim i vojnim rukovodiocima naše dve države koji su branili srpski narod od novog genocida koji je nad Srbima pre toga učinjen više puta u prošlom, 20. veku. Po uzoru na nacionalno jedinstvo koje je postignuto u RS između svih političkih stranaka vlasti i opozicije, i mi u Srbiji bismo bez obzira na političke razlike među nama trebalo da zauzmemo zajednički stav i zajednički se oglasimo protiv odluke Incka i podržimo Republiku Srpsku i srpski narod u BiH – kaže Boško Obradović.

Lider Dveri je ranije na društvenoj mreži Tviter napisao sledeće: “Ko nazove Srbiju, Republiku Srpsku ili srpski narod genocidnim da odmah završi u zatvoru! Da se konačno uvede red i zaštite nacionalni i državni interesi kako priliči! Dosta laži i vređanja svega što je srpsko u Srbiji!”.

Srpski pokret Dveri, napominje Obradović, takođe, predlaže da se i u Srbiji donese zakon po kome će se kažnjavati svi koji Srbe, Srbiju ili RS nazovu genocidnim.

Vlast okoliša da direktnije reaguje

Milica Đurđević, liderka pokreta Zavetnici kaže za Danas da će ta politička organizacija  podržati svaki vid podrške srpskom narodu zapadno od Drine, jer to je, kako naglašava, pitanje koje nadilazi sve stranačke razlike.

– Zavetnici su u okviru kampanje „Sačuvajmo Republiku Srpsku“ još pre nekoliko godina ukazivali na kontinurano podrivanje Dejtona i nadležnosti srpskog entiteta. Zapadni politički centri nisu planirali da Srpska bude osnovana, a kamoli da opstane ovolike godine. Inckov zakon je samo etapa i nema sumnje da nas tek čekaju izazovi. Primetno je da vlast okoliša da direktnije reaguje po ovom pitanju. Takva neodređenost ne iznenađuje, ako se prisetimo da je kao ministarka u Vladi, Zorana Mihajlović, svojevremeno podržala britansku rezoluciju o „genocidu u Srebrenici“. Nama je danas preko potrebno jedinstvo po pitanju Srpske i Kosova i Metohije, svako ko od toga odstupa, očigledno račune polaže onima koji danas silovito stežu obruč oko srpskog faktora na Balkanu – zaključuje Milica Đurđević.

Pokret Dosta je bilo saopštio je danas da se u Srebrenici se nije desio nikakav genocid. U Bosni i Hercegovini žive i oduvek su živeli Srbi, navodi se, između ostalog u saopštenju, kao i stav da bi političari u Federaciji BiH morali konačno da se suoče s tom činjenicom.

– DJB pozdravlja jedinstvo vlasti i opozicije u Republici Srpskoj po ovom pitanju. Oko važnih državnih i nacionalnih pitanja ne sme biti razlike između vlasti i opozicije – piše u saopštenju DJB.

Rezultat ove situacije, navodi se dalje, biće potpuno zaustavljanja putovanja u regionu, jer “ima vrlo malo ljudi u Federaciji BiH koji nisu preko medija ili nekih društvenih mreža kazali laž da je Republika Srpska genocidna”.

Režimski mediji u ime Dveri šalju Tepić u zatvor

Gotovo svi mediji pod kontrolom režima Aleksandra Vučića reagovali su juče na objavu Boška Obradovića, lidera Dveri, na tviteru, u kojoj kaže da svi koji nazovu RS ili Srbe genocidnim moraju da idu u zatvor, na identičan način. Pod naslovima poput – Boško hoće da otera Mariniku u zatvor – ovi mediji upućuju na stav potpredsednice Stranke slobode i pravde da se u Srebrenici dogodio genocid. Očiglednost izbegavanja traženja reakcije onih koji su na najvišim državnim funkcijama, koji negiraju genocid nad srebreničkim muslimanima i koji su po odgovornosti i značaju posla koji obavljaju, svakako, pozvaniji da izraze svoje zaključke u vezi sa uvođenjem zabrane negiranja genocida u BiH, preovlađuje drugi dan za redom na ovdašnjoj režimskoj medijskoj sceni.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Nacionalističke, opozicione stranke „brane“ srpstvo negiranjem genocida”

  1. Kakav je ovo naslov. Na kosovu procenat genocidisanog stanovnistva veci nego pre rata, u Srebrenici procenat genocidisanoh muslimana veci nego pre rata…nova definicija genocida ..a elito

  2. Valjda je svima jasno da DSS, POKS i Zavetnici nisu opozicija već saradnici ovog izopačenog režima!

  3. Izvinite vi tvrdite da genocid ne optuzuje srpski narod,R.Srbiju ili RSrpsku a na vasem sajtu,od NVO,Cede,Canka i slicnih citao sam bezbroj puta o RS kao genocidnoj tvorevini,cini li vam se da je to u skladu sa pravdom ili iskrenosti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.