Nacrt izveštaja Evropskog parlamenta: Poziv preostalim članicama EU da priznaju nezavisnost Kosova 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Nacrt izveštaja Evropskog parlamenta o Kosovu, poziva preostalih pet država članica Evropske unije (EU) da priznaju nezavisnost Kosova, naglašavajući kako bi priznanje bilo „korisno za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”, navedeno je u dokumentu koji je izradila izvestilac za Kosovo u EP Viola fon Kramon, a razmatraće ga ostali poslanici.

U nacrtu za Kosovo se naglašava da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova prioritet i preduslov za pristupanje EU, a strane se pozivaju da se dosadašnji dogovori, sprovedu „blagovremeno i u dubroj nameri”, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Evropski parlament tim dokumentom, takođe, poziva Savet EU da hitno odobri viznu liberalizaciju za građane Kosova u skladu sa preporukom Evropske komisije, koja smatra da su ispunjeni svi uslovi.

U dokumentu, poslanici izražavaju žaljenje zbog nedovoljne političke volje da se više radi u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a izražava se i posebna zabrinutost zbog nedavne odluke kosovske vlade da ukine posebno odeljenje za borbu protiv korupcije u okrivu kosovske policije.

Podržava se rad Specijalnog suda u Hagu i naglašava važnost da specijalističke komore mogu da nastave svoj rad „samostalno, i bez ikakvog spoljnog uplitanja”.

U Nacrtu se države članice EU pozivaju da pokažu stalnu posvećenost proširenju i da „vode efikasniju komunikacijsku politiku prema građanima EU o proširenju”.

Evropski parlament će, kako se predlaže dokumentom, primiti k znanju sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije, postignut 4. septembra u Vašingtonu, i oceniti da je transatlantska saradnja presudan faktor za stabilnost u regionu.

O tom izveštaju, kao i izveštajima o ostalim zemljama Zapadnog Balkana će se raspravljati na spoljnopolitičkom odboru EP (AFET), u četvrtak 10 decembra, a kasnije na plenarnoj sednici će glasanjem ovi izveštaji dobiti formu rezolucije EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari