NADA pozvala sve stranke u Srbiji da podrže deklaraciju podrške Republici Srpskoj 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda (Arhiva)

Koalicija NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i Demokratska stranka Srbije (DSS), pozvala je danas sve stranke u Srbiji da potpišu zajedničku deklaraciju podrške Republici Srpskoj (RS) posle odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Predsednik POKS Žika Gojković ocenio je da „pretnja zatvorom za javno izgovorenu činjenicu da zločina u Srebrenici jeste bilo ali ne i genocida, podseća na vreme Austrougarske aneksije BiH, kada su Srbi masovno zatvarani zbog javno izrečenog mišljenja“.

„Podseća nas i na zloglasni zakon o ‘Verbalnom deliktu’, odnosno član 133. Kaznenog zakona SFRJ, prema kojem se bilo kakav govor koji se kosio sa stavovima komunističkog režima kažnjavao zatvorom od jedne do deset godina“, naveo je Gojković.

Po rečima predsednika DSS Miloša Jovanovića, odluka visokog predstavnika predstavlja „sastavni deo sinhronizovanog i pojačanog pritiska dela zapadnih sila na RS i Srbiju da se prihvati unitarizacija BiH i prizna secesija Kosova“.

„U Srebrenici nije počinjen zločin genocida i nedopustivo je da se srpskom narodu natura krivica za nešto što se nije dogodilo. Kreatori zapadne politike odlukom Incka idu i korak dalje, kažnjavajući zatvorom pravo da se osporava propagandna laž o genocidu“, naveo je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari