Brisel – Predstavnica za štampu evropskog komesara Olija Rena Kristina Nađ izjavila je juče da zasad nema podatke o tome da je Ren juče u Varšavi „izrazio nadu da će Srbija, u interesu učvršćenja stabilnosti u regionu, poštovati odluku Kosova da bude nezavisno“.

Kristina Nađ je ukazala na sadržaj objavljene zvanične verzije Renovog izlaganja u Varšavi, u kojem takvi navodi ne postoje i naglasila da je iz „Renovog govora i saopštenja Evropske komisije veoma jasno da Evropska komisija nije nadležna da priznaje države“, kao i „da je to i dalje na snazi“.

Ona je tako na redovnom brifingu za novinare, odgovorila na pitanje da li takva izjava Rena znači da je Evropska komisija promenila stav i da se sad Srbiji postavlja novi politički uslov za prihvatanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova da bi mogla da se približi EU, uprkos tome što pet članica EU ne priznaju njegovu nezavisnost.

U zvaničnoj verziji Renovog izlaganja u Varšavi, dostavljenoj agenciji Beta, piše da je „Kosovo i dalje tačka u žiži“. Dodaje se da je „uspešno razmeštanje misije Euleks, u okviru Evropske bezbednosne i odbrambene politike, od suštinske važnosti“. „Evropska unija je predana i odlučna da pomogne obezbeđenju mira i stabilnosti na Kosovu i da podrži njegov ekonomski razvoj, kao i njegov napredak ka EU, kao dela Zapadnog Balkana. Kosovo sa svoje strane mora obezbediti svoju privrženost demokratskom i multietničkom društvu“, zaključuje se u juče objavljenoj verziji Renovog izlaganja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari