Generalni direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Slobodan Tošović ukazao je da vremenske prilike pogoduju situaciji, kao i da će sunce omogućiti fotorazgradnju štetnih hemijskih elemenata. Oblak s toksičnim materijama nije bio dugog veka, prema njegovim rečima, a uz pomoć vetra on se skoro u potpunosti raspao do jutra.

Generalni direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Slobodan Tošović ukazao je da vremenske prilike pogoduju situaciji, kao i da će sunce omogućiti fotorazgradnju štetnih hemijskih elemenata. Oblak s toksičnim materijama nije bio dugog veka, prema njegovim rečima, a uz pomoć vetra on se skoro u potpunosti raspao do jutra.
Reč je o dimetoatu koji se koristi protiv insekata u više u voćarstvu nego u povrtarstvu i može imati velike posledice po zdravlje ljudi ukoliko su oni duže izloženi velikoj koncentraciji tog otrova.

Šta je dimetoat?

– Dimetoat je insekticid koji spada u grupu organofosfata. To su estri i fosforne kiseline koje spadaju u umereno otrovne. To je takozvana toksičnost druge klase. Toksičnost može da bude problem ukoliko se inhalira, proguta ili uđe preko kože u jako velikim koncentracijama. Kada je reč o događaju u Galenici da se nekom nešto ozbiljno od toga desilo to bi se već znalo, što znači da ukoliko su svi preživeli noć i dobro su neće imati posledica niti u budućnosti. Ovaj otrov se potpuno razlaže u roku od dva do 20 dana. Ukoliko se negde skupila koncentracija ona potpuno nestaje što je prilično pogodno, jer on se rasuo po vazduhu ili pak raspao po zemlji – kaže za Danas Sava Veličković, docent Tehnološkog fakulteta na katedri za organsku hemiju.

On dodaje da treba obratiti pažnju, jer dimetoat ima veliki efekat na ptice i kao i pčele.

– U Fitofarmaciji Galenike taj pesticid se ne proizvodi već se razgrađuje, formuliše. Zapravo, dimetoat se dovozi u Fitofarmaciju i rastopljava. Pretpostavlja se da je prilikom tog procesa došlo do previsoke temperature i da je tako nastao požar. Ali to su pretpostavke, šta se tačno dogodilo kazaće nam uskoro istražni organi – rekao je za Danas dr Tošović.
Prema njegovim rečima, u prostoriji u kojoj je izbio požar bilo je 20 buradi s po 140 kilograma dimetoata i iz jednog se to jedinjenje oslobodilo i zagadilo vazduh, tako da se pojavila koncentracija tog pesticida tri do četiri puta veća od dozvoljene.
– Vetar nažalost nije bio jak, duvao je dva do tri metra u sekundi i praktično je samo gurao pesticid ka Zemunu, Altini i Batajnici. Najviše je stradala industrijska zona, i to je dobro. Posledice koje to razgrađeno jedinjenje u vazduhu može da uzrokuje po zdravlje, jesu nagon na povraćanje, suzenje, malaksalost, blaga nesvestica. Znači blagi znaci toksikacije koji ne ostavljaju trajne posledice – objašnjava dr Tošović.
On je smatra da bi trebalo razmisliti o drugoj lokaciji Fitofarmacije i navodi da je Gradski zavod za javno zdravlje uzeo i uzroke vode kako bi se ispitalo da li je nešto od toga otišlo u Dunav. Mada, prema njegovim rečima to je ista količina pesticida kojom se prska voće, tako da nema potrebe za paniku.
Na pitanje zašto se nije oglasila sirena, dr Tošović odgovara da je Centar za uzbunjivanje i obaveštavanje znao sve o nemilom događaju u fabrici Galenike i da je konstantovano da koncentracija pesticida nije bila velika i da ne treba uzbunjivati i plašiti ljude.
– Sirene bi ljude samo podsetile na bombardovanje i svi bi izašli napolje. To bi bilo kontraproduktivno – naglasio je naš sagovornik.
Prema navodima stručnjaka, razlog je i taj što još nije usvojen zakon koji reguliše tu oblast, a koji je odavno upućen Skupštini na razmatranje.
Ministar za životnu sredinu Saša Dragin najavio je da fabrika neće raditi dok se ne utvrde činjenice u vezi s požarom, kao i da će odgovorni snositi posledice u skladu sa zakonom.
Direktor fabrike „Galenika – Fitofarmacija“ Dragan Nenadović izjavio je da je situacija pod kontrolom i da je eksplodiralo pet buradi u odeljenju koje služi za razgrevanje sirovina lokalnog karaktera pri pogonu. Nenadović je naglasio da se nije dogodila nikakva eksplozija, ni zapaljenje u magacinu, ni eksplozija u pogonu. On smatra da je verovatno bilo problema sa automatskom regulacijom, koja je trebalo da obavi svoj deo posla u postupku praćenja temperature na kojoj se tehnička supstanca razgreva.
Ističući da će istražni organi, posle veštačenja i uviđaja, izaći s više detalja, Nenadović je rekao da „nema nikakve priče o razaranju objekata, ni o uništenom pogonu“. On je dodao da se “ sve dešavalo u nekih 30 kvadrata“.
Generalni direktor Galenike a.d. Aleksandar Pravdić rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da se eksplozija u nedelju uveče nije dogodila u fabrici lekova Galenika, nego u susedstvu u Galenici Fitofarmacija, fabrici pesticida i insekticida, koja već 18 godina posluje samostalno. Objavljivanjem ovako netačne informacije, rekao je Pravdić, fabrici lekova naneta je ogromna šteta.
U fabrici lekova, koja se nalazi u neposrednoj blizini postrojenja u kojem je došlo do eksplozije su, kako je rekao Pravdić, preduzete sve mere kako bi se zaštitila oprema, instalacije, postrojenja i sirovine. On je dodao da iako Galenika a.d nije direktno ugrožena akcidentom ipak je obezbeđen samo minimum procesa rada.
Posle eksplozije na Vojnomedicinskoj akademiji zbrinuto je 29 povređenih osoba. Načelnik VMA Miodrag Jevtić izjavio je u ponedeljak ujutro da će svi povređeni u eksploziji u „Galenici“ biti tokom dana pušteni kući, osim dvojice. Oni imaju opekotine šake prvog i drugog stepena.
Povređene su tokom noći između nedelje i ponedeljka posetili ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar za sprovođenje NIP Dragan Đilas, ministar zdravlja Tomica Milosavljević i ekologije Saša Dragin, koji su prethodno obišli i mesto nesreće. Na mestu nesreće ministri su ustanovili da je situacija pod kontrolom, kao i da je za svaku pohvalu brzo i efikasno reagovanje MUP, vatrogasnih jedinica i mobilnih jedinica Gradskog zavoda za javno zdravlje. Oni su najavili detaljnu analizu i istragu uzroka požara, kako bi se takve situacije ubuduće izbegle.
Gordana Pop Lazić, predsednica opštine Zemun, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da se pokazalo da službe obaveštavanja i uzbunjivanja u Beogradu ne funkcionišu kako treba, jer građani nisu na vreme upozoreni na eventualnu opasnost po njihovo zdravlje, niti su im predočene mere zaštite od opasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari