Najavljeno ukidanje viza za Dominiku 1Foto: Beta/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i premijer Dominike Ruzvelt Skerit ocenili su danas u Beogradu da odnose dve zemlje odlikuju poverenje, prijateljstvo i poštovanje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Dačić je rekao da su dve zemlje uspostavile visok nivo razumevanja i poverenja prethodnih meseci, dok je Skerit kazao da je u Beograd prvenstveno došao da bi potvrdio solidarnost i prijateljstvo sa Srbijom.

Dačić je rekao da je Srbija uknula vize za građane Dominike, a Skerit je najavio da će njegova vlada sutra usvojiti odluku o ukidanju viza za građane Srbije.

Šef srpske dplomatije je Skeritu zahvalio na ličnoj hrabrosti i rešenosti da se principijelno postavi prema problemima Srbije po pitanju Kosova i dodao da je Dominika prva karipska zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

„Nikad nećemo zaboraviti takav pristup, (Skerit) u nama imate velike prijatelje“, naveo je Dačić.

Skerit je rekao da je odluka njegove vlade o povlačenju priznanja Kosova veoma čvrsta i da je doneta zbog „principijelnog stava Dominike“.

On je naveo da će Dominika raditi s Beogradom „na poboljšanju položaja Srbije u medjunarodnoj zajednici“.

Dačić je rekao da Srbija s Dominikom traži zajedničke interese, da dve zemlje podržavaju jedna drugu u međunarodnim organizacijama, ali i na bilateralnom planu.

Skerit je naveo da postoje mnoga pitanja u kojima Srbija i Dominika mogu uspešno da saradjuju i izdvojio pitanje klimatskih promena i bezbednosti.

Dačić i Skerit su danas potpisali Memorandum između vlada Srbije i Dominike o saradnji u oblasti poljoprivrede i Sporazum o saradnji u oblasti turizma.

Skerit i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević potpisali su Memorandum o razumvanju između Srbije i Dominike u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari