Najozbiljniji nasrtaj na medije još od Miloševića 1Foto: Medija centar

Pogledao sam razne prikaze i na internetu materijal te izložbe, tako da sam upoznat sa njom, ali iz zdravstvenih razloga nisam mogao fizički da joj prisustvujem, međutim, potpuno je jasno o čemu je reč .

Čini mi se da je veoma važno da se taj fenomen razume, sada kada se pojavio u samom njegovom korenu, a ne da čekamo da se pojavi još deset takvih do kraja godine da bismo reagovali“, kaže reditelj Lazar Stojanović povodom izložbe “Necenzurisane laži” i pojašnjava:

– Reč je zapravo o jednom veoma ozbiljnom nasrtaju, dosad po mom mišljenju najozbiljnijem od Miloševića, do danas na nezavisne medije, na slobodu uvida i javne kritike rada vlasti i rada vlade i na jedan zatupljivački odnos prema javnosti koji treba da joj pokaže njeno mesto, jer, bože, mora nešto da ne razume, pa će onda vlast da joj pokaže šta je to u medijima, koje to sile i čije to pare rovare protiv te vlasti. Taj odnos je skandalozan, ali nije to u njemu najbitnije. Najbitnije je to što je on moguć samo i jedino u samovlašću. Takvu situaciju smo imali sa antikomunističkom i antimasonskom izložbom u nacističko vreme i takvu politiku i takvu praksu imali smo u vreme kada je sadašnji premijer bio ministar informisanja u Vladi Slobodana Miloševića. U nekom otvorenom, za javni diskurs osetljivom i otvorenom ambijentu, tako nešto ne bi bilo ni moguće – smatra Stojanović i dodaje:

„Da li bi sada bilo moguće stranim parama ili lokalnim parama napraviti izložbu koja bi pokazala delatnost medija pod kontrolom vlasti? I to namerno ne kažem pod državnom kontrolom, jer kontrola vlasti podrazumeva razne centre moć, pa da se onda vidi u čemu je ta logika, kojem svetskom centru odgovara takvo poslovanje i u kakvu budućnost to vodi Srbiju. To bi bilo relativno lako napraviti, ne zahteva veliki stvaralački napor, ali pretpostavljam da ne bi naišlo na dobar prijem od strane vlasti. Mislim da je i ovo kao i slučaj sa Savamalom….

Ova izložba je početak diskursa koji se neće završiti, koji se neće zatvoriti dok ne bude završen odlaskom ove vlasti koja se u celosti, bez ostatka, sastoji od reciklovanih elemenata vlasti Slobodana Miloševića”, zaključuje Lazar Stojanović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari