Nakon Beograda, "slobodne zone" i širom Srbije 1Foto: Beta/Emil Vaš (Arhiva)

Lider Dveri i jedan od osnivača Saveza za Srbiju Boško Obradović najavio je da će 4. maja Beograd dobiti „slobodnu zonu“, koja predstavlja novu razvojna faza protesta „Svi kao jedan – Jedan od pet miliona“, bez preciziranja kako bi ona trebalo da izgleda, niti ispred koje državne institucije će biti formirana.

Izvor Danasa blizak Savezu za Srbiju otkriva da će u „Slobodnoj zoni Beograd“ biti uspostavljena dežurstva na kojima će se smenjivati lideri SZS-a kao i poslanici i odbornici koji su napustili skupštinske sale. On navodi da je planirano da svaki dan u „Slobodnoj zoni“ bude posvećen drugoj tematici, koja će tretirati sporne odluke republičke i gradske vlasti kao i svakodnevne probleme sa kojima se građani suočavaju.

– Pored onih koji dežuraju, svakog dana će biti angažovani stručnjaci iz određenih oblasti koji će razgovarati sa građanima o problemima koji ih se tiču, počevši od državne politike pa do komunalne problematike. Biće poznat raspored diskusija i susreta, kao i vreme kada je koji predstavnik SZS „dežuran“. Građani će moći svoje probleme da dostavljaju i pismenim putem, a advokati će deliti pravne savete – objašnjava naš izvor.

On dodaje da je planirano da „slobodne zone“ budu osnivane u gradovima širom Srbije, kako bi se u njima razgovaralo o lokalnim problemima, poput pijaće vode u Zrenjaninu.

Prvobitno je bilo planirano da „Slobodna zona Beograd“ bude „uspostavljena“ u Pionirskom parku. Međutim, izvor Danasa kaže da organizatori sada razmatraju promenu lokacije, jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova za 3, 4. i 5. maj ispred Narodne skupštine, Skupštine grada Beograda i u Pionirskom parku najavilo manifestaciju „Policija zajednice“.

Ministar policije Nebojša Stefanović nedavno je najavio da će u pomenutom periodu građani imati prilike da vide „kako izgleda policijska konjička brigada, da upoznaju dresirane pse, da vide nova policijska vozila i opremu, najveća tehnološka dostignuća, izvedu otisak prsta, ali i da razgovaraju s policijom“.

Izvor našeg lista ukazuje da je reč o „kontramerama“ vlasti, koje predstavljaju odgovor formiranju „Slobodne zone“ u Pionirskom parku. On podseća da do sada nije postojala praksa da se policija tri dana „druži sa građanima“, kao ni da se konjica i policijski psi dovode na „izložbu“ u sam centar grada.

– Takve manifestacije, koje su su do ove godine trajale jedan dan, obično su održavane na Adi Ciganliji, ili manjim stadionima izvan gradskog jezgra. To je još jedan pokazatelj da vlast ponovo organizuje „kontramiting“ kao odgovor na potez opozicije. To i ne čudi, jer je njihova taktika, naročito u poslednje vreme, da sve „dupliraju“. Tako danas po gradu nalepnice sa simbolom pokreta „Otpor“ usmerene protiv opozicije lepe oni koje je „Otpor“ praktično oborio sa vlasti – navodi naš izvor.

Prema njegovim rečima, subotnje šetnje u glavnom gradu će nastaviti da se održavaju, bez obzira na najavljeno formiranje „slobodne zone“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari