Nepoznate maskirane osobe molotovljevim koktelima i kamenicama napale su u noći između ponedeljka i utorka službeni automobil Euleksa u centru severnog dela Kosovske Mitrovice. Tom prilikom pričinjena je materijalna šteta na automobilu, ali niko nije povređen.


Euleks je prethodno uhapsio dvojicu Srba na severu Kosova, a Srbi su kao odgovor blokirali magistralni put Priština-Raška u mestu Rudare. Žarko Veselinović i Slobodan Repić terete se za učestvovanje u pokušaju ubistva 7. decembra 2012.

„Euleks nema tajnih, niti zapečaćenih optužnica za ratne zločine jer u kosovskom zakonodavstvu nema zakonskog osnova za to“, izjavila je juče za agenciju Beta portparolka Euleksa Irina Gudeljević. Ona je istakla da nalazi mogu biti izdati tokom procesa optužbe ili nakon podizanja optužnice u skladu sa zahtevima zakona na Kosovu.

„Euleksovi tužioci istražuju 94 slučaja ratnih zločina, a do sada je doneto ukupno 28 presuda u slučajevima ratnih zločina. Euleks ne deli slučajeve na osnovu nacionalne pripadnosti“, navodi se u izjavi portparolke Misije EU. Direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin izrazio je zabrinutost zbog hapšenja Srba na severu pokrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari