Turajlić: Napad na Pavla pokazuje da je neophodna i borba za čuvanje ljudskih života 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

U zemlji u kojoj se predsednik i ministar policije zabavljaju sakupljanjem i prikazivanjem slika ljudskih leševa ponašanje Levijatana i sličnih grupa nije iznenađujuće – ocenjuje za Danas Srbijanka Turajlić, profesorka u penziji, jučerašnji napad članova pokreta Levijatan na predsednika Pokreta slobodnih građana, Pavla Grbovića.

Grbović je na društvenoj mreži Tviter objavio snimak kako jedan od članova Levijatana nervozno prilazi i odlazi od stola za kojim je sedeo, u kafani Šumatovac, u centru Beograda, opisavši situaciju sledećim rečima: „Pre nego što sam uključio kamere dobri momci koji vole kuce i mace su mi dobacivali da će me ošišati i polomiti pičku, uz standardni repertoar uvreda …. Šumatovac , centar grada , pred 30-ak ljudi. Hvala državi što mi omogućava da se osećam bezbedno“.

Srbijanka Turajlić ovaj događaj objašnjava opštom situacijom u društvu, između ostalog ističući primer i način na koji je predsednica REM-a Olivera Zekić reagovala na nedavno objavljivanje obezglavljenih tela, žrtava mafijaških obračuna milionskom gledalištu, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

– Predsednica REM-a je u tome pronašla i „obrazovnu vrednost“, predsednik nam obećava još snimaka, pa ne bi bilo iznenađujuće da oni otvore novu berzu kod Terazijske česme na kojoj će umesto sličica fudbalera da razmenjuju tu novu kolekciju. A tabloidi i Pink mogu da nas obaveštavaju kako napreduje taj „dance macabre“. I šta nama, kao građanima preostaje u toj atmosferi u kojoj je svaki glas razuma, poput nedavnog zahteva PSG-a za ukidanje Levijatana, svaka pobuna protiv nasilja nad ljudima, svaki zahtev za povraćajem osnovnih ljudskih normi izložen pretnjama i fizičkim napadima? Verovatno jedino ono što trenutno rade građani u bloku 37, ili na Banovom Brdu, u Revi, na Staroj planini u Jadru. Kao što smo pokazali da umemo da uložimo napor da sačuvamo komad zemlje, sada je došlo vreme da čuvamo svoje komšije. Jer ovde je takođe reč o zagađenju. Truje se sam ljudski život. Ubija se dostojanstvo, ljudskost, zdrav razum. Kada postanemo neljudi, svejedno je i kakvu vodu ćemo piti i kakav vazduh ćemo udisati – ističe Turajlić.

Turajlić: Napad na Pavla pokazuje da je neophodna i borba za čuvanje ljudskih života 2
Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Kako dodaje, za nju i nije pitanje da li treba zabraniti Levijatan. Oni su samo posledica društva u kome trenutno živimo.

– Pitanje je kada će i da li će aktuelna vlast razumeti da građani ne žele da budu voajeri kriminalnih aktivnosti već da očekuju da se tim aktivnostima istinski stane na put, da svaka pretnja odmah dobije odgovarajući sudski epilog. Ovaj poslednji napad na Pavla Grbovića zaista pokazuje da je došlo vreme da se uz borbu za čuvanje reka i vazduha, organizujemo za očuvanje ljudskih života – zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, Pokret slobodnih građana predao je pre mesec dana Republičkom javnom tužilaštvu inicijativu za zabranu, kako navode, „militantnog pokreta Levijatan“.

Podršku su im pružili i drugi pokreti i stranke među kojima su Nova i Demokratska stranka.

Pavle Grbović je rekao da su se okupili da Zagorki Dolovac još jednom daju šansu „da radi svoj posao“.

– Pošto nije imala stida kada se prijavila za drugi mandat, mi joj dajemo šansu da u tom mandatu učini nešto čega se na kraju neće stideti, što je u njenoj nadlženosti. U njenoj nadležnosti jeste da pokrene postupak pred Ustavnim sudom za zabranu rada udruženja ili političkih organizacija… Mi ćemo predati inicijativu za zabranu udruženja „Levijatan“. Verujem da svi znate o kakvom se udruženju radi, da je reč o lažnim zaštitnicima životinja, da je reč o lažnim patriotama, da je reč o jednom paramilitarnoj formaciji koja je u direktnoj vezi sa MUP i srpskim službama bezbednosti. Poslednji u nizu slučajeva desio se u Kragujevcu, gde su pripadnici MUP-a stajali ispred jednog od azila za pse i sprečavali ljude da uđu na svoje radno mesto, dok je ekipa Levijatana unutra radila šta je radila. Tog trenutka je država prestala da postoji. Onog trenutka kada paramilitarna organizacija preuzme nadleženosti MUP-a, država prestaje da postoji, jer gubi jedno od svojih osnovnih svojstava, a to je monopol fizičke sile – naveo je Grbović.

On je rekao da ljudi podržavaju inicijativu ali se plaše jer „su to nasilnici, a ova država je nespremna da ih zaštiti i ova država se plaši njih, umesto da se oni plaše države“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari