Evropski parlament je ocenio da je „ostvareni napredak u Srbiji sveukupno povoljan“, imajući u vidu da je Srbija „mirno prebrodila niz teških etapa“ i da je posle izbora formirana nova proevropska, reformska vlada i da je usvojen novi ustav.
To se navodi u obrazloženju izveštaja o Srbiji i preporuci Savetu ministara Evropske unije i Evropskoj komisiji za pospešenje odnosa sa Srbijom, koji danas u Strazburu treba da usvoje poslanici parlamenta EU, uz naznaku da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.
U preporukama od Saveta ministara EU traži se da „snažno podrži napore nove srpske vlade za stvaranje savremene, dinamične i napredne Srbije“. Izveštaj je u ime Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta sačinio poslanik Jelko Kacin, i u njemu se izražava zadovoljstvo zbog obnove pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija i naglašava da će taj sporazum biti potpisan kad Beograd uspostavi punu saradnju s Haškim sudom.
To znači kada bude ispunjen zahtev haške tužiteljke Karle del Ponte da se optuženi Ratko Mladić nađe u Hagu, navodi se u dokumentu EP i naglašava da „evropski poslanici takođe cene rešenost srpske vlade da sarađuje s Haškim sudom“.
Evropski parlament smatra da će rešenje statusa Kosova ojačati stabilnost Zapadnog Balkana i olakšati uključivanje tog regiona u Evropsku uniju.