Naprednjaci i u Mitrovici organizuju kontramiting? 1

U Severnoj Mitrovici danas (petak) bi mogao da bude održan skup protiv nedavne odluke o spajanju opština Južna i Severna Mitrovica, rekli su Danasu izvori iz Mitrovice.

Međutim, kako nam je rečeno, pravi razlog za okupljanje građana je organizovanje kontramitinga, odnosno to je odgovor naprednjaka i njima bliske Srpske liste sa Kosova na najavu održavanja protestnog skupa u subotu „Jedan od pet miliona“. Skup u subotu u Severnoj Mitrovici ima za cilj podršku građanima koji već mesec i po dana svake subote šetaju gradovima Srbije nezadovoljni vlašću SNS.

Marko Jakšić, opozicioni odbornik GI SDP, jedan od idejnih tvoraca subotnje protestne šetnje u Mitrovici, za Danas kaže da je situacija uoči skupa u Mitrovici dosta napeta.

– Mnogi od onih koji su najavili svoj dolazak na šetnju, a rade u institucijama Srbije su dobili upozorenje da ukoliko se pojave u subotu, mogu da dođu po radne knjižice u ponedeljak. Koriste i druge tehnike i taktike uključujući i pretnje da ostale obeshrabre. Takođe su uveli radnu obavezu za sutrašnji miting, prekinuli su ljudima godišnje odmore i bukvalno su svi obavezni da dođu – rekao nam je juče Jakšić.

A na svom tviter nalogu je napisao da su pretnje, ucene, zastrašivanja pred prethodne lokalne izbore ovde na severu Kosova ili u slabijem intenzitetu u Lučanima malo dete u odnosu na ovo šta rade ljudima ovih dana i šta će im raditi do subote samo da ne bi šetali sa nama.

Jakšić je i sam dobio pretnje vešanjem na Tviteru, a iz Srpske liste su saopštili da „mali Marko“ kako su ga nazvali „glumi žrtvu, izaziva pažnju javnosti, a sve u cilju medijske promocije“. Srpska lista je poručila da „srpsko jedinstvo na KiM, ma sa koliko se novca plaćalo od strane onih koji hoće da Srba na Kosmetu nema, nikada neće biti razbijeno“. U saopštenju se između ostalog navodi i da Jakšić „laže narod“ da je protest navodno građanski, jer je „mali Marko Jakšić odbornik u lokalnoj skupštini i član opozicione političke stranke“. Srpska lista ocenjuje i da protest u subotu sasvim sigurno neće okupiti više od desetak ljudi, osim ako Jakšićevi „sponzori ne dovedu iz drugih krajeva Srbije“.

Podsetimo, od utorka kada je najavljena protestna šetnja u Severnoj Mitrovici primetna je napetost u vlasti u Beogradu, a Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM, ekspresno je otputovao u Zvečan na sastanak sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu. On smatra da je protest u subotu nepotreban i da nije vreme da se narod na Kosovu deli.

Može se pretpostaviti da vlasti u Beogradu nikako ne odgovara da se iz Severne Mitrovice pošalje slika na kojoj građani protestuju protiv vlasti Aleksandra Vučića, s obzirom na to da se naprednjaci ponašaju kao da polažu pravo na to šta će ljudi na severu Kosova politički misliti i raditi. Kada je reč o povodu za kontramiting, to je inicijativa o ujedinjenju Severne i Južne Mitrovice koju su doneli albanski odbornici u Skupštini Južne Mitrovice 30. novembra. To je bio odgovor na ostavke četiri srpska gradonačelnika sa severa Kosova – Zvečan, Severna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok. Oni su te ostavke dali u znak protesta zbog drakonskih taksi na uvoz robe iz Srbije. Vlast u Prištini međutim odbacila je odluku odbornika Južne Mitrovice navodeći da nije legitimna i nije u skladu sa rezultatima izbora.

Opoziciono okupljanje

Kao što smo već objavili, mesto okupljanja u Kosovskoj Mitrovici u 18 sati u subotu je šetalište kod Spomenika caru Lazaru. Ne očekuje se organizovani dolazak iz drugih gradova, mada postoji mogućnost da se protestu priključe aktivisti Lokalnog fronta iz Kraljeva. Predrag Voštinić iz LF je ranije za Danas ocenio da bi odlazak na Kosovo mogao biti opasan. Očekuje se da u šetnji u Mitrovici učestvuje Slaviša Ristić, iz pokreta Otadžbina, koji je član Saveza za Srbiju. Besim Hoti, portparol kosovske policije, izjavio je da je skup prijavljen i dozvoljen kao i svaki drugi mirni skup, i da će ga KP obezbeđivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari