Ukoliko bi sada bili održani parlamentarni izbori, za Srpsku naprednu stranku bi glasalo 55 odsto opredeljenih birača, što je za oko šest odsto više u odnosu na rezultate glasanja održanog 16. marta, jedan je od rezultata istraživanja javnog mnjenja, koje je sprovedeno od 22. do 29. maja, a u koje je Danas imao uvid.


Jedna od najpoznatijih agencija u Srbiji, čije ime ne možemo da objavimo, neposredno je nakon poplava i vanredne situacije u zemlji obavila terensko istraživanje na reprezentativnom uzorku od 1.004 ispitanika.

Na pitanje – ako bi se danas održali parlamentarni izbori i ako bi se na njima kandidovale iste liste, za koju biste od njih glasali – izjasnilo se 52 odsto ispitanika. Od tog broja, za SNS bi glasalo 55 odsto, dok bi za koaliciju SPS-PUPS-JS bilo 13 odsto opredeljenih birača. Cenzus bi prešle još dve parlamentarne partije Demokratska stranka i Nova demokratska stranka, ali i Liberalno-demokratska partija, koja je 16. marta završila ispod izbornog praga. DS, NDS i LDP sada imaju rejting od po pet odsto. Za malo ispod cenzusa, sa po četiri odsto podrške, jesu Dveri i Demokratska stranka Srbije, dok bi za Srpsku radikalnu stranku glasalo tri odsto opredeljenih ispitanika. Listu „Dosta je bilo“ podržalo bi njih dva odsto, dok je jedan odsto birača za Ujedinjene regione Srbije.

Aleksandar Vučić je i dalje ubedljivo najpopularniji političar u Srbiji. Pozitivno mišljenje o njemu ima 54, a negativno 21 odsto ispitanika. Vučić je jedini političar „u plusu“. Drugo mestu po rejtingu dele Tomislav Nikolić, o kojem dobro misli 29, a loše 36 odsto ispitanih, i Dragan Marković Palma (29:35). Slede Zorana Mihajlović (26:34), Ivica Dačić (24:39), Siniša Mali (19:36), Vuk Jeremić (19:41) i Kori Udovički (17:33).

O predstavnicima opozicije pozitivno mišljenje ima između sedam i četiri odsto ispitanika. Tu su, redom, Boris Tadić, Vojislav Koštunica, Čedomir Jovanović, Bojan Pajtić i Dragan Đilas.

Pored onoga očiglednog – da je bez obzira na poplave i situaciju u zemlji tim povodom, ili baš zbog njih, rejting SNS i Vučića iznad 50 odsto – posebno zanimljivo iz ovog istraživanja jesu povratak LDP na pet odsto, nizak rejting lidera opozicionih stranaka i to što je u njega uvršćen Vuk Jeremić, koji nije u aktivnoj politici već izvesno vreme, a trenutno vodi jednu nevladinu organizaciju.

Otkud Jeremić

Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa podseća da je bivši šef diplomatije i ranije pokazivao visok rejting, jer ga je „narod video kao branitelja srpskih nacionalnih interesa“. „Zašto ga je neko uvrstio u istraživanje sada? Verovatno je sam Jeremić zamolio nekoga da izmeri njegov rejting u javnosti, jer želi da se ponovo politički aktivira, ukoliko ne dobiju neku međunarodnu funkciju“, ukazao je Nikolić. B. C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari