Naprednjaci nastoje da zadrže kontrolu na lokalu 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

U 42 mesne zajednice od ukupno 47 u Novom Sadu u nedelju, 13. juna, održaće se izbori za njihove savete.

Vladajuća SNS u gradu na svaki način želi da zadrži kontrolu u tim oblicima lokalne samouprave.

Tako je u naselju Adice u poštanske sandučiće ubacivana podsetnica sa likom lidera SNS Aleksandra Vučića i potpredsednika stranke i gradonačelnika Miloša Vučevića, dok su na poleđini označeni brojevi kandidata za koje „treba“ glasati.

Sem SNS, ostale stranke nisu se eksponirale na ovim izborima.

Na listama kandidata za članove saveta MZ je dosta nezavisnih kandidata kojima je u procesu kandidature na svaki način otežavano da se uključe u  izbornu trku. Najpre se tvrdilo da je potrebno potpise podrške overiti kod notara i uplatiti po 50 dinara, potom da to nije potrebno i, posebno, što je samo u  Službenom listu obelodanjeno da su raspisani izbori.

Vladajuća SNS izgubila je pojedine MZ u nekim banatskim opštinama, ali je neizvesno kakav će rezultat biti u nedelju, mada je izvesno da SNS ima veliku prednost.

Podsetimo, naš list je nedavno u seriji tekstova objavio da je na mesnim izborima u Vojvodini SNS izgubila pojedine savete, a potom i podatak da je od 162 mesne zajednice vladajuća SNS osvojila 157 saveta.

Na to je u jednom od brojnih obraćanja reagovao i predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekavši između ostalog i da su naprednjaci osvojili 1.099 od ukupno 1.188 mesta u mesnim zajednicama u Vojvodini.

Od preostalih mesta, Savez vojvođanskih Mađara osvojilo je 40 a svi ostali zajedno 48 mesta, rekao je Vučić.

On je i na sednici Glavnog odbora SNS 29. maja, na kojoj je objavljeno da će SNS imati unutrašnje izbore i izbornu skupštinu u septembru i oktobru, kritikovao rad Gorana Kneževića u Zrenjaninu, zbog gubitka dve seoske mesne zajednice.

Potom je nastavljeno sa saopštenjima o rezultatima u drugim delovima Srbije, tako da su sada i mesni izbori dospeli u žižu pažnje javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari