Naprednjačke glasine o promeni vlasti na proveri 1Foto: Jugoslav Radojević

Po hitnom postupku za danas (subota) je zakazana sednica Gradske skupštine gde je glavna tema razrešenje zamenika predsednika lokalnog parlamenta Marka Jančića.

On je nedavno izabran na ovu funkciju, a u međuvremenu je izašao iz odborničkog kluba ”Nebojša Zelenović – Šabac je naš”. Za ovu sednicu predlog za razrešenje podnelo je 39 od ukupno 69 odbornika. U odnosu na prethodnu sednicu pored Jančića iz ove odborničke grupe izašla je i Tamara Bastaja. Oni su obavestili javnost da će biti samostalni odbornici koji će nastupati u okviru SPS. S druge strane u ponedeljak je odbornica sa liste SPS-JS-KP Sanja Sakić u svom saopštenju navela da će ubuduće nastupati sa odborničkim klubom “Pobeda za Šabac – Nemanja Pajić”. Prema najnovijoj konstelaciji političkih snaga vladajuća većina ima 38 odbornika, dok su u opoziciji 28 odbornika SNS pojačani sa jednim odbornikom SPS i dve najnovije pristalice ove opcije. Međutim, u svemu ovome simptomatično je da su u poslednje vreme šabački naprednjaci obeležili političku klimu agresivnim nastupima, i pričom da su obezbedili nekoliko odbornika vladajuće većine da pređu na njihovu stanu.

U poslednjih 20-ak dana šabački naprednjaci pojačali su političku kampanju štampanjem kolor pamfleta protiv gradske vlasti, prisutni su na lokalni medijima, i uz pomoć centrale u Beogradu vrše žestok pritisak na šabačke štampane medije.

Skupštinska zasedanja su obeležena žestokim nastupima naprednjačkih odbornika, recimo i na značajnoj sednici gde se odlučivalo o subvencijama japanskoj korporaciji Jazaki, gde su odbornici ove stranke pošto poto insistirali da se kao glavni akter dolaska ove investicije označi premijer Aleksandar Vučić. Saznalo se da su uz neviđenu kampanju naprednjaci hteli da ovu investiciju usmere u Kruševac, a da su za buduće radnika od Niša do Kruševca nudili prevoz na posao. Ipak, japanska korporacija kupila je ovde zemljište, zaposlila prvih 40 radnika, a ostalo će sukcesivno do 2019. godine uz punu uposlenost od 1700 radnika…

Atmosfera podseća na nemila zbivanja sa konstitutivne sednice gradske Skupštine (Šabac je jedini veći grad u Srbiji u kome SNS nije na vlasti) koji su obeležili naprednjaci lupanjem glasačke kutije, oduzimanjem radnog materijala predsedavajućem, čupanjem mikrofona, što je rezultiralo njihovim udaljavanjem sa sednice. Ma koliko se izjašnjavali kao sledbenici evropskog puta i premijera i lidera ove stranke, šabački naprednjaci nastupaju kao vojnici centrale i partijskih interesa. Ogranak šabačkih naprednjaka već duže vreme je u statusu povereništva, a jedno vreme zaduženi za to bili su partijski kadrovi iz Koceljeve i Uba. U sadašnjem sazivu vladajuću većinu čini šarenolika koalicija: Zajedno za Srbiju, DS, SPO, pokret Zapadna Srbija, NS, JS, Nova stranka, Levica Srbije, Pokret Zeleni Šabac, Udruženje građana „Selo-grad“, bivši članovi SDP.

Bez zvaničnih poseta iz Beograda

 Od izbora 2012. niko od vodećih ljudi iz republičke vlade nije zvanično posetio Šabac, čak ni kada je bila stogodišnjica Cerske bitke i Prvog svetskog rata, a za herojstvo i stradanje grad je nosilac tri naveća odlikovanja: Francuskog ratnog krsta sa palmom, Čehoslovačkog ratnog krsta i Karađorđeve zvezde, a od 15.000 stanovnika oslobođenje je dočekalo svega osam hiljada Šapčana.

SPS ne prisustvuje sednici’]

Na konferenciji za novinare Vanja Vukić, predsednik privremenog odbora u SPS u Šapcu, izjavio da odbornici ove stranke neće prisustvovati sednici Gradske skupštine zbog pritisaka koje trpe Marko Jančić i Tamara Bastija od kako su prešli u odbornički klub SPS. Njima i njihovim porodicama preti se otkazima u firmama koje su pod kontrolom gradske vlasti. Vukić je nagovestio da su izvestan broj odbornika vladajuće većine kao i pojedini gradski funkcioneri izrazili želju da pređu u redove SPS da bi radili isključivo u interesu građana Šapca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari