Naprednjačko Potemkinovo selo za premijerku 1Foto: Inicijativa za Pozegu

Lokalna vlast u Požegi, koju predvode naprednjaci, lažnim fasadama je sakrila oronule zidove objekata, kako ih ne bi videla premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je u subotu bila u poseti tom gradu.

Premijerka je, u okviru predizborne kampanje SNS, posetila privatnu firmu „Inmold“, razgovarala sa privrednicima i boravila u domaćinstvu Cicovića u požeškom selu Papratište.

Dan uoči njenog dolaska, naprednjaci su, zapuštene fasade na objektima preko puta bioskopa, prekrili ciradama na kojima su odštampane fotografije požeškog Trga slobode i spomenika Milošu Obrenoviću, koji se nalazi u okviru Spomen – kompleksa u obližnjoj Gornjoj Dobrinji, rodnom selu srpskog kneza. Tokom noći, građani su deo lažnih fasada pocepali, a sutradan su naprednjaci oštećene delove lepili selotejp trakom.

Predstavnici udruženja građana Inicijativa za Požegu su naveli da ih gest naprednjaka podseća na metaforu o Grigoriju Potemkinu, ruskom vojskovođi iz 18. veka, koji je izgradio kulise sela duž puta ka Krimu, kojim je išao karavan ruske carice Katarine Velike, s namerom da život u Rusiji predstavi boljim, jer nije želeo da razgnevi caricu prizorima siromaštva i zaostalosti.

„U Požegi, 250 godina kasnije, imamo Potemkine u vidu lokalnog rukovodstva, ali i caricu Katarinu, Anu Brnabić. Pošto lokalno rukovodstvo nije želelo da razgnevi svoju caricu tužnim i ružnim prizorima, pohitalo je da „sagradi selo“ za jedan dan. Nadamo se da je carica zadovoljna, jer neće biti dobro ako ne bude – ona vodi funkcionersku kampanju u korist lokalnih rukovodilaca“, saopštila je Inicijativa za Požegu.

Aktivisti tog udruženja su priredili premijerki sopstveni „doček“, tako što su na bioskopu, preko puta lažnih fasada, nalepili plakate sa porukama „Prst na čelo – Potemkinovo selo“, „Stop funkcionerskoj kampanji“, „Ignoriši izbore“, „Požega protiv diktature“, „Prestanite da prodajete maglu – poklonite je“ i druge.

„Kada vladareva svita napusti našu varoš, nadamo se da će se neko od nadležnih u opštinskoj upravi setiti da je lokalna samouprava dužna da se stara o tome da li vlasnici zgrada održavaju te objekte i da je, u slučaju kada vlasnici ne ispunjavaju svoje obaveze, dužna da, umesto njih, preduzme odgovarajuće radove na održavanju zgrada“, poručuju iz Inicijative.

Gordana Marinković Savović iz Požege, članica predsedništva Dveri, navodi da je „kod Srpske napredne stranke sve laž – lažna demokratija, lažni izbori, lažna obećanja, pa i fasade“.

„Nakon čuvene cirade na zgradi pored pozorišta u Vranju, kojom su tamošnji naprednjaci hteli da sakriju ruiniranu fasadu, na identičnu ideju došli su i naprednjaci iz Požege“, saopštila je Marinković Savović.

Navodeći da će za za koji dan u Požegu doći i Aleksandar Vučić (kako bi, takođe u predizbnornoj kampanji, označio početak proizvodnje u preduzeću „Budimka“, prim. autora), ona je ocenila da su se „lokalni naprednjaci potrudili da prikažu lažnu sliku Požege i da na zapuštene i oronule fasade stave cirade sa raznim motivima“.

„Da je u pitanju truo sistem, koji je izgradila SNS, govori i činjenica da je prethodno naprednjačko opštinsko rukovodstvo uhapšeno i došlo je novo, ali je sistem ostao isti – nesposobni i nestručni kadrovi, koji pritom plagiraju glupost kojoj se već smejala cela Srbija, kada su istu stvar uradili naprednjaci iz Vranja“, istakla je Marinković Savović.

Ona je dodala da, osim postavljanja lažnih fasada, „požeški naprednjaci popravljaju i časovnike na trgu“, a potom poručila da je „to je uzalud jer je vreme u Požegi, kao i u celoj Srbiji, stalo“.

„Postali smo zarobljeni narod u izmišljenom prostoru i vremenu koje stoji“, poručila je Gordana Marinković Savović i pozvala građane „da bojkotuju izbore 21. juna, kao prvi korak ka slobodi“.

Predsednik opštine zauzet

Predsednik opštine i naprednjak Đorđe Nikitović juče je bio zauzet zbog opštinske slave i, iako je obećao da će se javiti i odgovoriti na Danasova pitanja o lažnim fasadama, nije se javio do zaključenja ovog izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari