Nastavak sa 1. strane
Tokom jučerašnjih konsultacija, predstavnici narodnjačke kolaicije DSS-NS upoznali su predsednika Srbije Borisa Tadića sa svojom platformom kojom se predviđa eventualno reagovanje Republike u slučaju nametnutog rešenja za budući status Kosova i Metohije.

Nastavak sa 1. strane
Tokom jučerašnjih konsultacija, predstavnici narodnjačke kolaicije DSS-NS upoznali su predsednika Srbije Borisa Tadića sa svojom platformom kojom se predviđa eventualno reagovanje Republike u slučaju nametnutog rešenja za budući status Kosova i Metohije. Ovu platformu predstavnici DSS-NS „podeliće s drugim strankama s kojima će razgovarati o formiranju skupštinske većine“ i ona je preduslov za formiranje vlade.
– Delegacija koalicije DSS/NS prenela je predsedniku Srbije da pre razgovora i dogovora o novoj vladi mora da se reši pitanje vođenja državne politike prema Kosovu i Metohiji – izjavio je potpredsednik DSS Dragan Jočić.
Posle konsultacija u Predsedništvu Srbije Jočić je novinarima rekao da na sastanku nije bilo razgovora o kandidatu za mandatara buduće vlade, niti o drugim političkim i kadrovskim pitanjima.
– Mislim da stav svih političkih stranaka u vezi sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom mora da bude prvo pitanje pri daljim razgovorima – rekao je potpredsednik DSS.
Jočić je rekao da su predsedniku Republike predali početnu platformu i dodao da je „vrlo bitno da imamo parlament kao jedino legalno i legitimno telo koje donosi odluke“. Na pitanje kada očekuje nastavak razgovora o drugim pitanjima vezanim za formiranje vlade, potpredsednik DSS je odgovorio da to zavisi od Tadića. Pored Jočića, u delegaciji su bili predsednik Izvršnog odbora DSS Jovan Palalić i predsednik Izvršnog odbora NS Miroslav Markićević koji nije želeo da da izjavu posle konsultacija.
Predstavnici stranke G17 Plus i predsednik Srbije Boris Tadić u potpunosti su se saglasili da je potrebno što pre formirati novu demokratsku vladu, saopštio je predsednik G17 Plus Mlađan Dinkić novinarima posle konsultacija:
– Preneli smo Tadiću da je za formiranje demokratske vlade potrebno programsko jedinstvo, pre svega oko bržeg puta ka Evropskoj uniji.
Dinkić je rekao da je G17 Plus spreman da se aktivno uključi u rad nove vlade demokratskog jedinstva ukoliko može da se napravi konsenzus stranaka demokratskog bloka oko četiri ključna principa rada buduće vlade. To su, kako je precizirao, jačanje ekonomije kroz smanjenje nezaposlenosti i ravnomerniji regionalni razvoj, unutrašnje reforme, pre svega u sektorima bezbednosti i obrazovanja, kao i pronalaženje kompromisnog rešenja za konačni status Kosova.
Dinkić je preneo da je Tadić pitao da li G17 Plus ima kandidata za mandatara, ali da su mu oni odgovorili da ga nemaju, na osnovu izbornog rezultata, kao i da su spremni da podrže kandidata oko koga se dogovore Tadić i Koštunica. Dinkić je istakao je da je, međutim, za formiranje nove vlade potreban konsenzus najmanje tri stranke i da vlada neće biti formirana ukoliko neka stranka bude vukla u potpuno drugom smeru. Lider G17 Plus je rekao da ne zna kakav je Koštuničin stav prema tim prioritetima rada vlade, jer s njim o tome nije razgovarao. Povodom stava koalicije DSS/NS da je pre razgovora o budućoj vladi potrebno utvrditi principe državne politike prema Kosovu, Dinkić je rekao da je platforma države određena u Skupštini Srbije prošle godine i da, ukoliko DSS smatra da je treba menjati u nekom smislu, to treba da predloži.
– G17 Plus smatra da je potrebno pronaći zaista pravi kompromis za konačni status Kosova i Metohije, naravno na miran način. Nisam za to da se ukopamo u neke pozicije koje su neodbranjive, već da tražimo rešenje koje je mirno, koje zadovoljava interese Srba na Kosovu i interese Srbije – rekao je Dinkić i dodao da oko tog pitanja imaju isti stav kao predsednik Srbije.
Dinkić je naveo da o tome treba ozbiljno da razgovara i s predstavnicima DSS. Lider G17 Plus je dodao da su obavestili Tadića da će tek u petak doneti konačnu odluku o raspodeli poslaničkih mandata i da su odmah potom spremni da se konstituiše parlament. Pored Dinkića, u delegaciji G17 Plus su bile funkcionerke te stranke Suzana Grubješić, Verica Kalanović i Dinkićev šef kabineta Ivica Kojić.
Konsulatcije o kandidatu za premijera i formiranju nove vlade nastavljaju se danas sa predstavnicima SPS i koalicije LDP-GSS-SDU-LSV, dok su za četvrtak predviđeni razgovori sa manjinskim listama. R. D. i

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari