Nasilje ide naruku zagovornicima razgraničenja 1Foto: TV Hram

Episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić) obišao je danas u Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice povređene u akciji ROSU u utorak na severu KiM.

TV Hram javlja da se vladika Teodosije „posebno zadržao kod Mihaila Krasnočekova, ruskog predstavnika u Unmiku, koji je napadnut, iako je pokazao UN legitimaciju“. Krasnočekov je, kako se navodi, prijatelj Eparhije raško-prizrenske. Među povređenima, vladika Teodosije obišao je i Razvigora Cvetnića iz sela Varage, gluvonemog starca, koji se slučajno zadesio na ulici u toku akcije specijalaca KPS i koji je premlaćen uprkos godinama i zdravstvenom stanju.

Vladika Teodosije je odmah u utorak uveče osudio „preteranu upotrebu sile Kosovske policije na severu KiM, u čijoj je akciji uhapšeno 19 policajaca i devet građana širom Kosova, povređeno više policajaca i civila, oštećeno više privatnih objekata i automobila. On je ocenio da ovakva dešavanja idu „naruku“ zagovaračima ideje razgraničenja i prozvao kosovske vlasti zbog „selektivnog pristupa u obezbeđivanju vladavine prava.

„Bez obzira na stvarne motive ove akcije, premlaćivanja, upadi u kuće pri kojima su civili, žene i deca zastrašivani, lomljenje nameštaja, uz neskrivenu brutalnost, pokazuju da je namera Prištine bila pre svega da zastraši naše stanovništvo i demonstrira silu. Posebno osuđujemo i upotrebu sile protiv pripadnika Unmika“, navodi se u saopštenju vladike Teodosija koje je juče objavljeno i na zvaničnom sajtu SPC.

On je ukazao da, dok se sever KiM „disciplinuje brutalnom upotrebnom policijske sile, pod izgovorom zavođenja reda“, kosovske institucije „ignorišu gaženje vladavine prava i institucionalni teror koji opština Dečani primenjuje protiv manastira Visoki Dečani, odbijajući izvršenje sudske odluke Ustavnog suda Kosova“.

„Kao Crkva ostajemo čvrsto uz svoj verni narod, apelujemo na vladavinu prava koja treba da se primenjuje prema svima jednako, a ne po ključu etničke i verske pripadnosti i očekujemo od Kfora i međunarodne zajednice da spreče ponavljanje ovakvih nemilih događaja“, poručio je vladika Teodosije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari