Zvaničnici Vlade Srbije i Republike Srpske juče su se u Banja Luci saglasili da dosadašnju uspešnu saradnju između Srbije i RS treba nastaviti u razvijati u svim segmentima, budući da rukovodstva Srbije i RS imaju istovetne stavove u vezi sa najvažnijim političkim pitanjima u regionu.

– Srbija ima vitalni interes da sarađuje sa Republikom Srpskom. Mnogo logičnije da Srbija i Republika Srpska, koje se nalaze preko reke, sarađuju, nego da se interesi nekih država koje se nalaze desetinama hiljada kilometara daleko brane ovde – naglasio je Ivica Dačić zamenik premijera Srbije.

On je podsetio da je „Srbija više puta istakla da je za očuvanje Republike Srpske na osnovu Dejtonskog sporazuma i da svaka promena može biti samo uz saglasnost sva tri naroda i dva entiteta“.

– Kada se desilo da su neki faktori na severu Kosova proglasili nezavisnost od takozvane nezavisne države Kosovo, onda su svi skočili da brane teritorijalni integritet Kosova, a pre toga su razbili teritorijalni integritet Srbije. Kada Republika Srpska samo pomene pitanje referenduma ili izdvajanja iz BiH, onda se ponovo vraćamo na princip očuvanja teritorijalnog integriteta – istakao je Dačić.

Milorad Dodik, predsednik Vlade RS je naglasio da je „neprimereno da BiH, koja nije priznala Kosovo, a koja se zalaže za svoj teritorijalni integritet, pogotovo Bošnjaci, nisu spremni da podrže Rezoluciju Srbije u skupštini UN“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari