I dalje nejasni naredni koraci opozicije - da li su to pripreme za 2022. godinu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Iako su izbori prošli i dalje nije sasvim jasno šta je odgovor opozicije na nebrojeno puta postavljeno pitanje – šta posle bojkota glasanja.

Čini se da bojkot blok nije uspeo da napravi konkretan redosled svojih poteza nakon 21. juna kada su saopštili da su izbori propali a bojkot uspeo.

Opoziciono naklonjenoj javnosti tada nije rečeno šta tačno dalje u situaciji u kojoj su predsedniku države smešni i glupi medijski naslovi o tome da u Skupštini Srbije neće biti opozicije, pa se pita otkud ti podaci.

Postavlja se pitanje treba li bojkotaši uzaludno da traže poništavanje izbora zbog neregularnosti i raspisivanje novih ili da se spremaju za predstojeće predsedničke i gradske izbore u Beogradu 2022.

Izgleda da se opozicija odlučila za ovo prvo. Politikolog Vuk Velebit ukazuje na to da bi imalo smisla tražiti poništavanje izbora da je opozicija okupljena oko Saveza za Srbiju učestvovala na izborima i imala kontrolore na svim biračkim mestima i zabeležila sve nepravilnosti i moguće krađe.

– Pošto nisu učestvovali na izborima i unapred ih proglasili nelegitimnim – ne vidim cilj da se sada traži njihovo poništavanje. Ali danas u Srbiji najveći problem jeste što vi više ni za šta ne znate koja su pravila igre – a tamo gde nema pravila ostaje samo haos. Mislim da je za opoziciju ključno da gleda u budućnost i da se aktivno sprema za beogradske i predsedničke izbore koji će biti najvažniji – smatra Velebit.

Prema njegovim rečima, u opozicionim redovima treba ozbiljno da se razmisli o odgovornosti.

– Oni koji su izašli na izbore a ostvarili loš rezultat treba da se povuku, oni koji nisu izašli treba da razmisle koje su greške pravljene i zbog čega im je teško da dobiju veću podršku građana. Opozicija u narednom periodu treba da ponudi ozbiljne ideje, strategije i predloge jer je dokazano da više nije dovoljno reći Vučić je diktator. Potrebno je ponuditi alternativu da građani imaju izbor da glasaju za drugačiju vlast, a ne nužno za promenu vlasti. Ako će sutra samo doći neko pod drugim imenom, ništa nismo dobili – potrebna su rešenja i drugačije gledanje na politiku. Vreme je da se vratimo politici i idejama umesto što su građani danas taoci političkih obračuna vlasti i opozicije i ljudi unutar opozicije. Sve sukobe i sujete treba ostaviti po strani, a već ovih dana vidimo da su političari opozicije nastavili sa međusobnim obračunima, što mislim da nije dobro – zaključuje sagovornik Danasa.

Docent FPN Dušan Spasojević kaže da se mora odvojiti reakcija opozicije na izbore u Šapcu i podnošenje prijava i prigovora na nepravilnosti tokom izbornog dana.

– Načelni zahtevi za ponavljanje izbora su protokolarni i suštinski besmisleni. Oni vraćaju na pitanje šta opozicija radi dan nakon izbora odnosno bojkota. Opozicija mora strateški da razmišljaju o planovima za izbore 2022. ali s druge strane ima odgovornost da vaninstitucionalno pritiska poredak. To verovatno nećemo videti jer ide leto i zbog korone, ali s jeseni će morati da pređu sa poziva i saopštenja na vaninstitucionalni pritisak. Ako su za nešto dobili neku vrstu mandata, dobili su za to – kaže Spasojević.

Kako dodaje, onda će se opozicija suočiti sa svim problemima koje je imala i pre izbora. Prema njegovim rečima, kada svi budemo počeli da razmišljano o izborima 2022. doći će i do internacionalizacije tog pitanja, odnosno i međunarodna zajednica će imati želju za okruglim stolovima.

– Vrlo brzo ćemo se vratiti u leto 2019. sa svim istim otvorenim pitanjima – zaključuje Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari