Nastavljeni protesti u više gradova Srbije (VIDEO) 1Kragujevac; Foto: Pressek.rs (arhiva)

Protesti 1 od 5 miliona održali su se i večeras u više gradova Srbije, među kojima su Kragujevac, Vlasotince, Srbobran, Smederevska Palanka, Ruma, Sremska Mitrovica, Arilje, Bačka Palanka…

Kragujevački demonstranti 13. aprila idu u Beograd

Organizatori kragujevačkog protesta pozvali su Kragujevčane da 13. aprila zajedno krenu na protest u Beograd. Isti poziv, okupljenima na 13. protestu u Kragujevcu, uputili su i gosti govornici novinar Danasa Rade Radovanović i advokat Božo Prelević, prenosi portal Pressek.rs.

– Nećemo da zamenimo Aleksandra Vučića, nego izgradnju ljudskog, demokratskog sistema, vladavinu prava i državu socijalne pravde. Suštinsko pitanje je kakvu promenu želimo i šta smo spremni lično da učinimo. Od toga zavisi ova naša revolucija, rekao je Rade Radovanović, iznevši predlog da kandidat za budućeg predsednika Srbije bude akademik Dušan Teodorović, što su okupljeni pozdravili aplauzom.

Advokat Božo Prelević poručio je okupljenim Kragujevčanima da građanska odgovornost nalaže borbu za prava građana, te da je jedan od najvećih problema u Srbiji nedostatak dijaloga.

– Teško da je iko mogao zamisliti, pa i oni koji su glasali za Aleksandra Vučića, da će u Srbiji doći vreme kada će predsednik i premijer pregovarati sa Tačijem i Haradinajem pod izvesnim uslovima, a sa srpskom opozicijim ni pod izvesnin uslovima, rekao je Prelević, dodavši i to da smo „došli do tačke kada se građani moraju samoorganizovati da bi zaštitili svoja prava“.

– Nama nije problem samo jedan čovek, već vrednosni sistem. Nije nama problem Vučić, već oni koji zarad para pristaju da krše zakone. Sedam godina živimo u permanentnom vanrednom stanju. Epilog toga je opljačkani i obespravljeni narod, poručio je Kragujevčanima Prelević.

Pre govora Radovanovaća i Prelevića okupljeni Kragujevčani su minutom ćutanja odali su poštu, dan ranije preminulom pesniku, Dobrici Eriću.

I ovoga puta demonstranti su do Đačkog trga stigli nakon duže protestne šetnje centralnim gradskim ulicama. U koloni su pored gostiju govornika sa njima bili i predstavnici Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

 I ove subote u Sremskoj Mitrovici

https://www.facebook.com/mitrovackiotpor022/videos/321794721855837/?__xts__[0]=68.ARCf6ldRuDyYv2IyVXV5nLCyI4bw6dD_bv4bd5PbGgYrAEWyzEZM_o2f_Rel9ASU5UZPZKlFhxgOnoMklnuO1uWXYZP4H56HlsuDE_WCrinWq2vQymNyFHkmfSpx2W2acaOf3R6HYqawsfW4G3kQPgPXyFj6QyNEuZgrssp5CkBz4Pq_oFTi4q_ywDG8gkigAl41EnEqKDoMw4mRvQyXrqoHbRrIBcCvtdZeQyCGzJ4T9u1zte938kAWW917UzuenAXSv5Y9e2fl2F9jnUGRM7X0rywvkpZhzAhXb7SgEMNpUEfpouZrXjCf3UYgJAfwqd29I1eG6-UDs4o0_0tAsvSm3AiGpAGDatY&__tn__=-R

Građani šetali u Srbobranu

Deveti put u Vlasotincu

U Vlasotincu je večeras održan deveti protest ”1 od 5 miliona”, na koji su nezadovoljni građani zvali i predsednika opštine Zorana Todorovića, koji se nije odazvao.

Organizatori su poručili da njegov nedolazak pokazuje da je stanovništvo Vlasotinca, ali i društvo u celini, duboko podeljeno i polarizovano i da tu podelu produbljuju predstavnici vlasti ignorisanjem dijaloga sa građanima čiji su predstavnici.

Što se tiče velikog protesta opozicije, zakazanog za 13. april u Beogradu, individualnih odlazaka će sigurno biti.

Pozvaćemo Vlasotinčane da, ukoliko su u mogućnosti, tog dana odu u Beograd, rekli su organizatori protesta.

Sledeći protest zakazan je za 6. april.

Smederevska Palanka na ulicama

Ruma – 11. put

U Arilju

Bačka Palanka

U Bačkoj Palanci, na šestom po redu skupu, okupilo se oko 150 do 200 protestanata, a govorili su David Stojanović, student FNP, Stefan Eksović, student FNP, i Marko Đurišić, narodni poslanik SDS.

Zatim su svi krenuli u šetnju ulicama koja se praktikuje unazad nekoliko protesta.

Lebane: U malim sredinama teže je biti slobodan

Nastavljeni protesti u više gradova Srbije (VIDEO) 2
Foto: I.A

Nezadovoljni građani protestovali su i ove subote u Lebanu, Vlasotincu, Prokuplju Pirotu i Babušnici, prenose Južne vesti.

Predsednik Levice Srbije i lider Saveza za Srbiju Borko Stefanović podržao je Lebančane i naveo da je u malim sredinama mnogo teže biti slobodan.

Bez protestnih šetnji u Pirotskom okrugu

Najuporniji Piroćanci i večeras su se okupili na trgu ispred Doma kulture kako bi pokazali da se ne slažu za politikom koju vodu vladajući režim, prenose Južne vesti.

Po prvi put od kada su krajem decembra prošle godine izašli na ulicu, građani Pirota nisu prošetali centralnom pešačkom zonom, već su nakon razgovora zakazali novi susret za narednu subotu.

Na platou ispred svoga Doma kulture okupili su se i građani Babušnice. Bez govornika i ozvučenja, za razliku od ranijih okupljanja, građani su razgovarali međusobno, a za 6. april su najavili ponovno okupljanje.

Požega: Na Trgu slobode 21. put

U Požegi je večeras, 21.put, na Trgu slobode održan protest protiv lokalne vlasti i državnog bezakonja. Okupljanje građana, koje je organizovala Inicijativa za Požegu, nazvano je „Ja i dalje držim čas“.

Građanima se obratio Miloš Jovanović, ugledni profesor istorije u požeškoj gimnaziji, koji je održao „Javni čas profesionalne etike i građanskog dostojanstva“, a koga su okupljeni pozdravili gromkim aplauzom. Demonstranti su i večeras šetali centrom grada, a naredni protest je zakazan za sledecu subotu.

Prokupčani 13. aprila u Beogradu

Građani Prokuplja su okupljeni na Trgu topličkih junaka još jednom uputili zahtev Aleksandru Vučiću i lokalnim čelnicima da podnesu ostavke, ili će ih u suprotnom, kažu, narod naterati da to urade, prenose Južne vesti.

Jedan od učesnika protesta i predsednik FK Akademija 10 Vanja Stojanović pozvao je sve građane da se u četvrtak od 15 sati okupe na platou ispred Gradske kuće, kako bi podržali pojedine sportske klubove koji su nezadovoljni raspodelom novca iz gradskog budžeta.

Oni su nas i u sportu podelili. Podelili su klubove na njihove, gde su predsednici iz SNS i ove druge koji to nisu. Naše pare dele podobnima, a nas pokušavaju da ugase. Zato vas molim i pozivam da nas podržite – rekao je Stojanović.

Prokupčani su takođe najavili da će 13. aprila krenuti na protest u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari