Natan Albahari: Srbija nije pouzdan partner nikome 1

Samostalno vođenje spoljne politike je eufemizam za to da Srbija ne sedi ni za jednim stolom za kojim se zaista donose odluke, već čeka kakve odluke će biti donete, a onda se na njih ili ljuti ili ih prikazuje kao svoju pobedu.

To kaže za Danas onlajn Natan Albahari, međunarodni sekretar i član Predsedništva Pokreta slobodnih građana. On to kaže povodom Vučićeve tvrdnje da je “ponosan što vodimo samostalnu spoljnu politiku”, kao i povodom optužbi predsednika Srbije na račun zapadnih država za “licemerje” u vezi sa kosovskim pitanjem.

– A kakva je to “samostalna spoljna politika”? Priblizavanje i prijateljski odnosi sa diktatorima i autokratama? Vojne vežbe sa zemljama koje ubijaju svoje građane i kradu izbore? Pisma podrške režimima koj su optuženi za  genocid i drže svoje manjine u logorima? Time treba da se ponosimo?, poručuje Albahari.

Prema Albaharijevom mišljenju, “sedenje na više stolica dovelo je do toga da Srbija nije pouzdan partner nikome, ni Evropskoj uniji, ni državama regiona, ali ni Rusiji i Kini”.

– S druge strane, Vučić tu nepouzdanost nadoknađuje sumnjivim poslovima, direktnim pogodbama, kreditima, praktično kupujući naklonost i na Istoku i na Zapadu. Tokom proteklih deset godina vladavine Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, mi smo se udaljili od Evrope i Zapada, a zauzvrat smo dobili najprljavljije investicije sa Istoka, koje nam zagađuju i uništavaju vazduh, zemlju i reke, kao i kompletnu životnu sredinu. Umesto da se držimo standarda EU i radimo na poboljšavanju kvaliteta života za naše građane, mi se kroz “samostalnu spoljnu politiku” predstavljamo kao kolonija jeftine radne snage, sa poslušnim radnicima, gde nema nikakvih pravila ni zakona, smatra Albahari.

Natan Albahari tvrdi: ”Da smo vukli pametne poteze i reformisali društvo već bismo bili deo Evropske unije, imali duplo veće plate, uređeniju i prijatniju životnu sredinu, a u spoljnoj politici bili deo trendova koji prate sve države veličine i položaja Srbije“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Natan Albahari: Srbija nije pouzdan partner nikome”

  1. Albahari, međunarodni sekretar i član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, balavac umišljeni! Znaš li ti čijim se novcem finansiraju svi oružani sukobi širom sveta? Da ti pomognem, nije srpski novac! Tako je „Jevrejski“! Bravo vidiš kako brzo učiš kad hoćeš!

  2. Ako je tako, kako to da Albanija, S. Makedonija ili „republjik kosova“ nisu vec u EU, zato nemaju duplo vece plate, uredjenu i prijatnu zivotnu sredinu i sta sve ne a sede samo na jednoj stolici, pouzdani su partneri i najveci su fanovi Amerikanaca, NATO-a, Nemaca?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.