Komandant američkih snaga u Evropi general Bendžamin Hodžis izjavio je danas u Beogradu da je Zapadni Balkan izuzetno važan za doprinos SAD bezbednosti Evrope.

Nije u interesu SAD da bilo koji deo Evrope izoluje od ostatka kontinenta, a nesigurnost ovog regiona ima uticaj na celu Evropu, rekao je Hodžis na otvaranju Pete beogradske NATO nedelje, čiji je organizator Centar za evroatlantske studije.

Hodžis je izjavio da će snage NATO biti sigurno prisutne u bazi Bondstil na Kosovu u narednih pet godina.

Učinićemo sve što možemo kako bismo doprineli uspešnom putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, rekao je Hodžis.

On je naveo da je Vašington posvećen stabilnosti i bezbednosti Evrope, jer je to strateški interes SAD.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO Takan Ildem je izjavio da su alijansa i Srbija bliski partneri, čija saradnja jača, uz poštovanje vojne neutralnosti Beograda.

Osnovni element našeg partnerstva je međusobno poštovanje, ocenio je Ildem, uz konstataciju da NATO ima mnogo partnera koji su vojno neutralni.

Pošto je izneo podatak da je Srbija ove godine učestvovala na 24 vojne vežbe sa NATO, Ildem je rekao da je Zapadni Balkan strateški važan za alijansu.

Želimo veću stabilnost u regionu, jer je to važno za bezbednost Evrope, izjavio je Ildem.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije Branimir Filipović je naglasio da Beograd nema nameru da se priključi bilo kom vojnom savezu, ali da ta odluka ne predstavlja prepreku za saradnju sa NATO.

Time se Srbija ne izoluje, već preuzima ulogu partnera, rekao je Filipović i konstatovao da NATO poštuje vojnu neutralnost Beograda.

Odnosi Srbije i NATO su izuzetno važni za očuvanje regionalne bezbednosti. Srbija i NATO imaju zajednički cilj – očuvanje regionalnog mira, izjavio je Filipović.

Prema njegovim rečima, Kfor ima izuzetno važnu ulogu na Kosovu, gde je glavni garant fizičkog opstanka srpske zajednice.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat je konstatovao da ne postoji kontradikcija u situaciji u kojoj Srbija insistira na neutralnosti, ali i na saradnji sa NATO.

Skat je rekao da NATO poštuje neutralnost Beograda i naglasio da je Srbija regionalni lider što se tiče učešća u mirovnim misijama EU i Ujedinjenih nacija.

Snage NATO na Kosovu su osnovna zaštita Srba i njihovog kulturnoh nasleđa, izjavio je Skat.

Direktor Centra za evroatlantske studije Jelena Milić je ocenila da Srbija, u interesu svojih građana, treba da radi na članstvu u EU i NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari